Kraujiniai vėdarai – senovinis žemaičių patiekalas

Parašė: Parengta pagal ŽNP direkcijos visuomenės informavimo specialistės Dalios JAKŠTIENĖS pateiktą inf. 2018-03-09

Vasario 24 dieną Žemaitijos nacionaliniame parke (ŽNP), Platelių dvaro sodybos Tradicinių amatų centre, vyko mokymai „Tradiciniai žemaitiški vėdarai“. Susidomėjimas buvo didžiulis. Susirinko smalsuolių iš Kretingos, Telšių, Mažeikių, Plungės ir Platelių. Kaip pasidaryti vėdarus, mokė ŽNP direkcijos darbuotoja Dalia Jakštienė, o jai talkino pūčkoriškė Rima Rimkienė. Rima noriai pasidalijo savo patirtimi ir žiniomis, perimtomis iš mamos Stanislavos Gedminaitės-Latakienės (1933–1996), kilusios iš Pūčkorių. Etnologė Aldona Kuprelytė pristatė tradicinius žemaičių valgius.
Kraujiniai vėdarai yra senovinis žemaičių patiekalas. Dabar kiek primirštas. Seniau, kai žmonės papjaudavo kiaulę, stengdavosi viską panaudoti, kad nereikėtų nieko išmesti. Kraują ir žarnas panaudodavo vėdarams. Paimtą kraują truputį pasūdydavo, nes vėdarus kepdavo, kai būdavo sutvarkyta visa paskerstos kiaulės mėsa. Storąsias žarnas išvalydavo ir išplaudavo. Virdavo perlines kruopas, paspirgindavo lašinukus su svogūnais. Viską sumaišę su krauju kimšdavo į žarnas.
Žemaitijoje kraujinius vėdarus kepdavo ir su bulvių tarkiu. Tada kraują sumaišydavo ne tik su perlinėmis kruopomis, bet gausiai pridėdavo ir bulvių tarkių. O jei likdavo nepanaudotų žarnų, kepdavo bulvinius vėdarus. Žarnų galus užspausdavo iš obels šakelių padarytais pagaliukais (skeltukais). Šitos užspaudimo vietos būdavo pačios skaniausios.
Gerai iškūrentame duonkepyje, kai lieka tik žarijos, vėdarai pašaunami kepti. Kepdavo apie valandą. Vėdarai skaniausi yra antrą dieną, kai supjaustyti paskrudinami keptuvėje. Juos valgydavo paskanindami ištirpintais taukų spirgais ir grietine.
Platelių dvaro sodybos Tradicinių amatų centre susirinkusieji kepė abiejų rūšių vėdarus – su tarkiais ir tik kraujinius. Vienus – orkaitėje, kitus – duonkepyje. Visi dalyviai patvirtino, kad skaniausi vis dėlto buvo kepti duonkepyje.
Paskui pasidalijo savo vaikystės prisiminimais apie kiaulės pjovimą ir patiekalų iš skerdienos gaminimą, ką šiandien jau mažai bedarome.
Jei kam įdomu pabandyti išsikepti vėdarus, tam bus reikalinga: 1 litras kraujo, 300 gramų perlinių kruopų, spirgintų lašinukų su svogūnu, druskos pagal skonį, gera sauja mėtų lapelių.
Į išvalytas žarnas sukemšame aukščiau išvardytų sumaišytų produktų masę ir apie valandą kepame 180 laipsnių temperatūroje orkaitėje.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.


*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Už šmeižiančius, asmens garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie įstatymų nustatyta tvarka gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn. Vartotojas sutinka, kad Svetainė neribotą laiką saugotų jo IP adresą ir pareikalavus atskleistų jį įgaliotoms institucijoms. Laikrastisplunge.lt pasilieka teisę šalinti skaitytojų komentarus, nesusijusius su straipsnio tema, įžeidžiančius bei šmeižiančius asmenis arba reklamuojančius komercines organizacijas.

Griežtai draudžiama laikrastisplunge.lt paskelbtą informaciją kopijuoti ir platinti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitaip ją naudoti neturint raštiško leidėjų sutikimo.
Taip pat skaitykite:
„Griūk negyvas!“ – negalėjau patikėti, ką išgirdusi (0)

Tiesa – tai tikrovės atspindys žmogaus sąmonėje, o kiekvienas mąstantis individas tikrovę vertina skirtingai. Tik tai […]

- Naujienų archyvas -

Nuomonių ringas

Šiemet Plungėje per XIII tarptautinio Mykolo Oginskio festivalio atidarymą vėl neišvengta spūsčių dėl sėdimųjų vietų salėje. Ar pritartumėte minčiai, kad įėjimas į renginius būtų mokamas?

Loading ... Loading ...
Archyvas
Visos teisės saugomos © 2018 laikrastisplunge.lt
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas