• Reklama
  • Kontaktai
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
No Result
View All Result

Dukart mokslo premijos laureatas prof. P. R. Venskutonis: „Tyrimams medžiagų tenka vežtis ir iš vyno gamyklų“

redaktorius
8 birželio, 2022
Partnerių informacija
0
0
VIEWS
Pasidalink

„Vaisių ir uogų nauda jau neabejojame, tačiau kodėl išmetame, pavyzdžiui, išspaudas? Gal jas dar galime efektyviai panaudoti? Jau kelerius metus mūsų, KTU mokslininkų, tyrimo objektas – bioatliekos, iš kurių galima išskirti naudingas medžiagas ir panaudoti jas maisto papildų ar vaistų gamybai“, – sako KTU Cheminės technologijos fakulteto profesorius Petras Rimantas Venskutonis.

Tikslas – efektyviai panaudoti maisto atliekas

2022 m. mokslininkui įteikta Lietuvos mokslo premija fizikinių mokslų srityje už darbų ciklą „Funkcinės maisto medžiagos: inovatyvios jų gamybos technologijos, nauji produktai ir pritaikymas maisto saugai bei sveikumui“. Prof. P.R.Venskutonio darbuose, vykdytuose 2006–2020metais, pristatomi atlikti žaliavų ir naujų funkcinių medžiagų tyrimai, sukurtos inovatyvios perdirbimo technologijos, taikant biorafinavimo koncepciją, gautos medžiagos išbandytos maisto produktuose.

Tai jau antrasis mokslininko veiklos įvertinimas–2004 m. prof. P.R.Venskutoniui paskirta premija technologijos mokslų srityje už darbus, skirtus biologiškai vertingiems komponentams iš augalinės žaliavos išskirti, tirti ir panaudoti.

„Paprastaitariant, ieškomenaujų, natūralių,žmoguinaudingųmaisto medžiagų. Jas galime vadinti funkcinėmis:pirma – „pagerina“ paties maisto vertę, antra – toks maistas turi įtakos žmogaus fiziologinėms savybėms.

Mūsų ieškomos medžiagos išgaunamos iš įvairių botaninių augalų. Tačiau pastaruosius septynerius metus tyrimai nukrypo ir į įvairių mažų uogų ir vaisių perdirbimo produktus, t. y. bioatliekas.

Tarkim, išspaudus iš obuolių sultis, lieka išspaudos. Vieni jas naudoja kompostavimui, kiti – gyvulių šėrimui, o treti tiesiog išmeta. Tad mūsų tikslas – ištirti ir atrasti, ką dar būtų galima panaudoti žmogaus maistui“, –15 metųtrukusiodarboesmę aiškina prof. P.R.Venskutonis.

Natūralūs junginiai gali išstumti sintetinius

Anot mokslininko, šiuolaikiniai vartotojai ne itin mėgsta sintetines medžiagas, patenkančias į jų organizmą su maistu ar maisto papildais. „Žmonės linkę pasitikėti natūraliais priedais, o ne dirbtiniais, sintetiniais. Taigi panaudoję pigią žaliavą (atliekas), galime pagaminti gana brangius, bet kokybiškus produktus, neišleisdami daug pinigų“, – tyrimo svarbą pabrėžia prof. P.R.Venskutonis.

Jo ir komandos tyrinėjimo laukas ilgą laiką buvobotaniniai augalai.„Mus domino aromatiniai ir medicininiai augalai, kuriuos žmonės naudojo šimtus metų. Tik mes labiau susitelkėme į retesnius ir mažiau tirtus augalus, nes tuomet galima rasti kažką naujo. Bandėme išsiaiškinti cheminius junginius, jų struktūras ir savybes bei pažiūrėti, kaip galima naudingas medžiagas panaudoti maistui.

Daugiausia dirbome ieškodami natūralių antioksidantų. Turime nemažai augalų, pasižyminčių stipriomis antioksidacinėmis savybėmis. Tai ypač pravartu kai kuriems maisto produktams, kurie greitai genda: panaudojus tuos išgautus natūralius priedus, galima pailginti maisto produktų laikymo trukmę.

O štai augalai, pasižymintys antimikrobinėmis savybėmis, gali apsaugoti maisto produktus nuo mikrobiologinio gedimo. Taigi natūralūs junginiai gali išstumti konservantus“, – atradimų privalumus vardija prof. P.R.Venskutonis.

Kinų mokslininkei Nobelio premiją atnešė… kietis

Taigi vienas tiriamojo darbo etapų – kai maisto produktas pagerinamas funkcinėmis medžiagomis, o antras – kai toks produktas su natūraliomis ir naudingomis medžiagomis patenka į žmogaus organizmą. Nauda dviguba –valgome pagerintą maistą ir sykiu gauname daugiau naudingų medžiagų, galinčių apsaugoti nuo įvairiausių susirgimų ar pavojingų ligų, tarkim, vėžio.

„Be to, atrastos funkcinės medžiagos padeda kurti maisto papildus bei vaistus. Bene įspūdingiausias įrodymas –2015 metais kinų mokslininkė Youyou Tu gavo Nobelio premiją už atrastą artemizininą – vienos rūšies kiečių (Artemisia) kaupiamą vaistingąją medžiagą, kuri padėjo reikšmingai sumažinti maliarija užsikrėtusių pacientų mirštamumą.

Šios medžiagos pagrindu sukurti vaistai nuo maliarijos šiuo metu yra patys efektyviausi“, – tyrimo rezultatų pritaikymo pavyzdžiu dalijasi prof. P.R.Venskutonis.

Tenka lankytis ir gamyklose

Kaip teigia mokslininkas, pastaruosius septynerius metus jį ir kolegaslabiau domino ne botaniniai augalai, o maisto atliekų šalutinių produktų panaudojimas.

„Žinome, kad vaisiai ar uogos naudingi, bet kodėl išmetame atliekas? Gal jas dar galime efektyviai panaudoti? Tad mūsų darbai ir buvo skirti maisto atliekų naudingų medžiagų išskyrimui, jų struktūrų įvertinimui, galimybėms panaudoti maiste ir pan.“, – sako mokslo premijos laureatas.

Anot prof. P.R.Venskutonio, iš vynuogių ar kitų uogų pagaminus sultis ar vyną, lieka dideli kiekiai atliekų, kurios keliauja į sąvartyną.Biorafinavimo technologija leidžia tas atliekas panaudoti – išgauti medžiagų, naudingų sveikatai.

„Su tokiomis įmonėmis gaudžiai bendradarbiaujame, kad mums tiektų žaliavą. Turiu netgi sulčių spaudėjų kontaktus – jie man paskambina, aš tų šviežių išspaudų tyrimams parsivežu ir paskui jau laboratorijoje jas tyrinėjame, ieškome naudingų natūralių medžiagų, kurias galėtume panaudoti maisto papildų ar vaistų gamybai.

Pavyzdžiui, mano kolegė pagamino maisto produktą senjorams–medikų įvertinimai buvo puikūs. Produktas užpatentuotas Lietuvoje ir Europos sąjungoje, planuojama pradėti jį gaminti pramoniniu būdu. O įdomumas tas, kad viena iš sudedamųjų dalių – iš aronijų išspaudų išskirtos medžiagos“, – aiškina mokslininkas.

Vaisingų rezultatų atneša kantrybė ir sėkmė

Pasak prof. P.R. Venskutonio, tyrėjo darbas yra gana monotoniškas, kryptingas, tačiau mokslininkui svarbu atrasti naują medžiagą, junginį – „atskleisti kokią nors gamtos paslaptėlę“.Toks momentas pasitaikė –gerai žinomame augale stumbražolėje pavyko aptikti itin stiprius antioksidantus.

„Mokslininkui atradimas – kantraus bei ilgo darbo rezultatas, bet kartais ir sėkmės dalykas. Kaip su loterijos bilietu – daug jų perki, bet laimi tik vienas. Tačiau kantrybė ir sėkmė eina šalia, retai aplankys sėkmė be kantrybės.

Mūsų darbai eksperimentiniai,juos vykdome nuolat. Priešokiais dirbdamas nieko nepasieksi. Tai intensyvus kasdienis kaupiamasis darbas, kai tenka atlikti praktinius dalykus, bet nepamiršti ir teorinių, domėtis, sekti, kas toje srityje nuveikta, kokios metodikos taikomos, kad nepakartotum to, ką kiti mokslininkai daro. Kitaip sakant, mokslininko smegenys nuolat dirba, netgi tada, kai jis ilsisi“, – šypsosi KTU prof. P.R.Venskutonis.

Lietuvos mokslo premijos laureatai pristatomi visuomenei Lietuvos mokslų akademijos iniciatyva, įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“.

image description
Kitas įrašas

Prof. akad. habil. dr. V. Kučinskas kartu su kolegomis identifikavo svarbų geną: „Jo mutacijos sukelia  intelektinę negalią“

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Video rekomendacijos:

Pirmas puslapis

Vizijose – tilteliais sujungtos Malūno tvenkinio salos
Šateikių bažnyčia – antras Plungės rūmų žirgynas?
Plungiškiai iškovojo gausybę medalių
Apmokestinami krašto keliai Mažeikiai– Plungė–Tauragė, Plungė–Vėžaičiai

Keliai. Mašinos. Žmonės

Apmokestinami krašto keliai Mažeikiai– Plungė–Tauragė, Plungė–Vėžaičiai
Darbai kelyje Pauošniai–Plateliai – jau į pabaigą
Keturioms dienoms bus stabdomas traukinių eismas atkarpoje Klaipėda–Plungė
A. Jucio gatvė dar šiemet bus be duobių ir lopų

Nuomonės

Vizijose – tilteliais sujungtos Malūno tvenkinio salos
Šateikių bažnyčia – antras Plungės rūmų žirgynas?
Renovacijai pasiryžta vis daugiau gyventojų
Prieš kurortinę teritoriją pasisakiusiųjų baubas – nekilnojamojo turto mokestis

Savas

„Sau palinkėčiau nebijoti naujovių, drąsiai priimti naują etapą“
Skautų ir ne skautų olimpinėse žaidynėse Smilgiuose – 177 dalyviai!
Vienuoliktokė Emilija: „Studijos užsienyje manęs nevilioja“
Mokymai naujokams ir senbuviams

Renginiai

Plungės miestui – krašto kūrėjų darbų parodos
Istoriniai atlaidai Plungėje: pašventinta vėliava ir atidengta skulptūra miesto globėjui
Plungės miesto šventė: tradicija, dovanojanti miestui šurmulį
Barbora Gedvilaitė ir Matas Praspaliauskas – Lietuvos čempionai!
No Result
View All Result

Laikraštis

Nuomonių ringas

Ar naudojatės dirbtinio intelekto įrankiais?

Loading ... Loading ...

Orai


Orai Plungėje

Orai


Orai Plungėje 2 savaitėms


  • Balsavimų archyvas
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Paskyra
  • Prisijungti
  • Privatumo politika
  • Registracija sėkminga!
  • Reklama
  • Slaptažodžio atstatymas
  • Laikraštis „Plungė” PDF versija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Pilkos spalvosPilkos spalvos
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset