Grilis – viena didžiausių vasaros pramogų. Atėjo sezonas, tad pats laikas pasiruošti kepsninę. Nešvarios grotelės kelia gaisro pavojų. Visi susikaupę riebalai ir nešvarumai gali sukelti ugnies įsiplieskimus. Taip pat nešvarus grilis suteikia nereikalingą ir neskanų prieskonį maistui. Pateiksime paprastus žingsnius, kaip tinkamai prižiūrėti grilio groteles.
1. Atidarykite kepsninę ir išimkite jos dalis.
Pirmiausia atidarykite grilį ir išimkite visas jos sudedamąsias dalis. Tokiu būdu galėsite patekti į pagrindinę kepsninės vietą. Dažniausiai ten nuo grotelių krenta maisto gabaliukai ir nuteka riebalai. Atidarykite kepsninės gaubtą, nuimkite groteles. Jei grilis turi šilumos difuzorius, tuomet pašalinkite ir juos.
2. Išvalykite vidų.
Susikaupusius maisto gabaliukus pašalinkite su mentele (metaline ar plastikine), išgremžkite grilio kameros šonus. Siūlome iš karto pasirūpinti darbo pirštinėmis, nes šis etapas tikrai nešvarus. Taip pat nuvalykite nuo grotelių pelenų nuosėdas. Nešvarios grotelės riboja oro srautą ir galiausiai daro įtaką kepimo rezultatams.
3. Dujinėse kepsninėse išvalykite degiklio vamzdelius.
Jei turite dujinę kepsninę, pasirūpinkite degiklio vamzdeliais. Tai vieta, kuri dažnai užsikemša. Vienas iš nešvarių degiklių simptomų – sumažėjęs liepsnos dydis. Taip pat galite pastebėti pakitusią degimo spalvą. Nešvarių vamzdelių degimo spalva yra oranžinė, o ne įprasta mėlyna. Nailono ar plieno šepečiu švelniai nuvalykite mažas skylutes ant vamzdelių. Nepamirškite valyti nuo vamzdžio centro į išorę (ne aukštyn ir žemyn). Priešingu atveju jūs galite įstumti šiukšles į vamzdį ar skyles, o ne jas išvalyti.
4. Nuvalykite groteles.
Surinkite grilį, užkurkite iki aukščiausios temperatūros ir uždarykite gaubtą. Po kelių minučių atidarykite dangtį ir energingai nubraukite groteles metaliniu grotelių šepetėliu, neturinčiu šerių. Esant stipriam grotelių užterštumui, per naktį jas užmerkite muiluotame vandenyje.
5. Neleiskite ateityje kauptis nešvarumams.
Tam tikra praktika gali padėti išvengti nešvarumų ir riebalų susidarymo. Vienas iš būdų – prieš pradėdami gaminti patepkite karštas groteles aliejumi. Galite išmėginti grotelių šveitimą žaliu svogūnu. Taip pat patariame naudoti grilio šepetėlį be šerių ir karštas groteles pavalyti tiek prieš kepimą, tiek po.
Kruopštus kepsninės valymas kas kelis mėnesius yra geriausias būdas mėgautis aukštos kokybės maistu ir džiaugtis grilio ilgaamžiškumu.