Nenumaldomai artėja gražiausios metų šventės. O su jomis… Ir stresas – kokius patiekalus per Kūčias ir Kalėdas gaminti šiemet? Jaučiate, jog išseko idėjos? Ne bėda – siūlome jums du puikius receptus. Šie karšti patiekalai itin gardūs, todėl esame tikri, – sužavės tiek jus, tiek jūsų šeimos narius.
Orkaitėje keptas upėtakis su citrinomis ir žolelėmis
Nežinote, kokį karštą patiekalą paruošti Kūčioms? Siūlome jums puikų upėtakio receptą. Pagaminti bus tikrai nesunku, o skonis, pažadame, sužavės visą šeimyną.
Jums reikės:
- ~2 kg šviežio upėtakio;
- 2 vnt. citrinų;
- 1 vnt. svogūno;
- kelių peletrūno šakelių;
- rozmarino šakelės;
- ryšulėlio šviežių petražolių;
- kelių čiobrelio šakelių;
- alyvuogių aliejaus;
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, upėtakį nuplaukite. Nusausinkite jį popieriniu rankšluosčiu.
- Žuvį apibarstykite druska ir pipirais.
- Smulkiai supjaustykite svogūną ir sukapokite prieskonines žoleles. Viską sumaišykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Citrinas supjaustykite plonomis riekelėmis.
- Upėtakio vidų įdarykite žolelių mišiniu ir išklokite vienos citrinos riekelėmis.
- Antrosios citrinos riekeles sudėliokite ant žuvies nugaros. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
- Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių temperatūros. Pašaukite įdarytą žuvį ir kepkite ~30 min, kol upėtakis apskrus ir gerai iškeps.
- Viskas – galite nešti ant stalo. Itin greitas, o svarbiausia, gardus patiekalas, kuris idealiai tiks Kūčių vakarienei.
Kalėdinė antis, pagardina obuoliais ir apelsinais
Kokios gi Kalėdos be gardžios, ką tik iš orkaitės ištrauktos anties, tiesa? Nežinote, kaip šią paukštieną paruošti skaniai? Siūlome išbandyti puikų receptą. Pažadame, sužavės tiek skonis, tiek aromatas. Tik nepamirškite, jog antį teks pradėti ruošti dar iš vakaro.
Jums reikės:
- 1 vnt. anties;
- 175 g obuolių;
- 200 g apelsinų;
- 45 ml alyvuogių aliejaus;
- 200 ml baltojo vyno;
- 20 g malto cinamono;
- 10 g cukraus;
- 0,5 arbatinio šaukštelio maltų džiovintų čiobrelių;
- 0,5 arbatinio šaukštelio malto džiovinto žvaigždinio anyžiaus;
- žiupsnelio druskos ir pipirų.
Gaminimo eiga:
- Pirmiausia, obuolius ir apelsinus supjaustykite stambiais griežinėliais. Juos sudėkite į gilų dubenį ir apibarstykite čiobreliais. Gerai išmaišykite.
- Atėjo metas obuolių ir apelsinu mišiniu įdaryti anties vidų.
- Įdarytą antį aptepkite alyvuogių aliejumi, apibarstykite druska ir pipirais. Dėkite į šaldytuvą ir palikite parai (arba bent per naktį).
- Jau praėjo para? Ką gi, atėjo metas antį kepti. Įkaitinkite orkaitę iki 140 laipsnių temperatūros ir įdarytą paukštieną kepkite maždaug 2 valandas.
- Praėjus 2 valandoms, temperatūrą padidinkite iki 230 laipsnių. Kepkite dar 20 minučių.
- Giliame dubenyje sumaišykite vyną, cukrų, cinamoną ir anyžius. Šį padažą užpilkite ant jau iškeptos anties.
- Viskas, neškite ant stalo. Patikėkite, patiekalas sužavės savo traškia plutele bei maloniu, kalėdiniu aromatu. Skanaus!