Sergantis šernas nušautas praėjusį šeštadienį Plungės rajono Skirpsčių kaimo miškuose. Laukinį žvėrį sumedžiojo Alsėdžių medžiotojų būrelio nariai.
Telšių ir Plungės rajonuose užfiksuotas pirmasis šiais metais trichineliozės protrūkis. Šia kartais net mirtimi pasibaigiančia liga greičiausiai užsikrėtė keturių šeimų nariai, valgę šernienos.
Telšių visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Rimos Razguvienės teigimu, medžiotojai, kaip to ir reikalaujama, sumedžioto šerno dalis pristatė tyrimams atlikti. Tačiau du medžiotojai, nesulaukę rezultatų, ragavo mėsos drauge su šeimos nariais ir kitais aplinkiniais.
Apie tai, jog mėsa užkrėsta trichinelėmis, sužinota sekmadienį – praėjus vos dienai nuo mėsos suvalgymo. Visiems užkrėstą mėsą vartojusiems žmonėms skirtas gydymas.
Valgė vaikai
Trichinelėmis užkrėstos mėsos valgė net keturios šeimos: trys – Telšių, viena – Plungės rajonuose (mūsų rajone valgė 5 asmenys). Telšių rajone trichinelių lervomis užkrėstos šernienos valgė dešimt žmonių.
Trys iš jų – mažamečiai vaikai nuo 2 iki 6 metų. Kol kas esą nė vienam asmeniui ligos požymiai nepasireiškė. Tačiau šios ligos inkubacijos periodas gana ilgas – nuo 3 iki 45 dienų.
Specialistės manymu, yra tikimybė, jog žmonės gali ir nesusirgti šia liga, nes jiems laiku skirtas gydymas.
Požymiai
Būdingiausias trichineliozės požymis – itin stiprus raumenų skausmas. Kol kirmėlės vegetuoja ir dar tik vystosi žarnyne, žmogų pykina, jis gali viduriuoti, vemti, jam skauda pilvą, galvą. Ligai plečiantis, krečia šaltis, kyla temperatūra, patinsta veidas, akių vokai.
Sergant trichinelioze, gali atsirasti gyvybei pavojingos būsenos: inkstų, smegenų ir jų dangalų uždegimai, toksinis širdies raumens uždegimas, arterijų ir venų trombozė, psichikos sutrikimai.
Nors ir pasveikę nuo šios ligos, žmonės dar ne vienerius metus gali jausti sveikatos sutrikimus – raumenyse įsitvirtinusios gyvos trichinelių lervos nuodija savo gyvybinės veiklos produktais, kurie, kad ir silpniau negu ūmioje ligos stadijoje, bet vis tiek alina žmogaus organizmą.
Šiemet – pirmasis atvejis
Telšiškiams yra didesnė tikimybė susirgti trichinelioze nei plungiškiams: telšiškiai iš užkrėstos šernienos gamino kotletus, o plungiškiai mėsą kepė net 200 laipsnių temperatūroje. Teigiama, jog, esant dideliam karščiui, trichinelių lervos žūva, tačiau literatūroje randama ir kitokių teiginių – esą šias lervas sunaikinti įmanoma nebent mėsą sudeginus.
Pasak R. Razguvienės, šiemet tai pirmasis užfiksuotas atvejis, kai žmonės valgė trichinelių lervomis užkrėstos mėsos. Trichinelių dydis – nuo 1 iki 4 mm. Kiauliena ar šerniena, užkrėsta jomis, nei skoniu, nei išore niekuo nesiskiria nuo geros mėsos.
Įkrės drausmės
Kaip minėta, trichinelioze sergantį šerną sumedžiojo Alsėdžių medžiotojų būrelio nariai. Šio būrelio pirmininkas Artūras Daukintis įvykį komentavo nenoriai – esą nėra jokio skirtumo, kokio būrelio nariai nesulaukė mėsos patikrinimo rezultatų.
Galop vyras prasitarė, jog Telšių rajone nepatikrintos šernienos valgė ir ja kitus asmenis vaišino Gedrimų kaimo gyventojas. Jis esą šeštadienį organizuotoje medžioklėje dalyvavo kaip varovas. A. Daukintis sakė, kad toks įvykis būrelio gyvavimo laikotarpiu yra buvęs maždaug prieš dešimt metų.
Plungės r. valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko Vytauto Blažaičio teigimu, šiuo metu Vilniuje atliekami papildomi mėsos tyrimai.
Iš šimto susirgimų trichinelioze maždaug trys atvejai baigiasi mirtimi.