• Reklama
  • Kontaktai
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
No Result
View All Result

Mokė paruošti tradicinį žydų patiekalą „foršmaką“

Parašė: Žemaičių dailės muziejaus inf. Jūratės MOTUŽIENĖS nuotr.
redaktorius
27 birželio, 2019
Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai, Kultūra, Kitos naujienos
0
0
VIEWS
Pasidalink

Plungės technologijų ir verslo mokykloje vyko trečiosios Žemaičių dailės muziejaus organizuotos kūrybinės-praktinės dirbtuvės žydų kultūros ir paveldo tema „Žydų virtuvės paslaptys“. Šios kūrybinės laboratorijos vadovas – Daumantas Levas Todesas, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės tarybos narys, Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo direktorius. Jam talkino iš Vilniaus kartu atvykusios žavios padėjėjos – Judita ir Salomėja.


Dirbtuvių tvarką organizavo ir metodinius patarimus kūrybinės laboratorijos dalyviams teikė Plungės technologijų ir verslo mokyklos mokytojos Rasa Galvanauskienė ir Alina Šatkauskienė.
Klausant įdomių dirbtuvių vadovo pasakojimų apie žydiškos virtuvės istorijas ir įvairiausius niuansus, buvo gaminamas dviejų rūšių „foršmakas“ (kapota silkė), silkės paštetas ir obuolių gėrimas.
Kaip gaminti silkę, mokėsi ir Plungės technologijų ir verslo mokyklos mokiniai, ir mokytojai, ir šiuo patiekalu susidomėję svečiai – plungiškiai ir mažeikiškiai.

D. L. Todesas, prieš pradėdamas ruošti silkę, šypsodamasis sakė, jog šios žuvies atsiradimas Lietuvoje – viena iš žydiškų „invazijų“ į Lietuvos maisto kultūrą.
Vienai silkei paruošti reikia dviejų obuolių, dviejų svogūnų, pusantro kiaušinio, 80–100 g sviesto, šlakelio obuolių acto, dviejų batono riekių, stiklinės pieno.
Pirmiausia reikia išdarinėti silkę, nulupti odą, nuplauti ir nudžiovinti. Tada žuvį padalyti į dvi dalis. Virtuvės šefas patarė atliekų – ikrų, pienių ir kitų likusių gabalėlių – neišmesti, nes iš jų galima pagaminti paštetą. Silkę supjaustyti labai plonomis juostelėmis. „Reikia žiūrėti, nes gali išlįsti smulkūs kauliukai, juos išimti“, – įspėjo ruošdamas patiekalą svečias. Tada žuvį sukapoti.
„Kaip suprasti, ar silkė pakankamai sukapota? Paėmus ją peiliu, turi nukristi vienu gabalu visi gabaliukai“, – paaiškino vyras.

Batoną reikia supjaustyti juostelėmis, atskiriant plutelę, pamirkyti piene ir nukošti. Išvirtus kiaušinius nulupti, svogūnus taip pat nulupti ir smulkiai supjaustyti. Vienai sukapotai silkės pusei reikia sukapoto kiaušinio baltymo, kitai – trynio su baltymu.
Išplakti piene išmirkytą batoną su sviestu ir įdėti prie vienos pusės silkės, kur jau sudėti susmulkinti svogūnai, kiaušinio baltymas, ir išmaišyti. Paimti rūgštų obuolį, nulupti odelę, smulkiai sukapoti. Jeigu vaisius nerūgštus, jį pašlakstyti obuolių actu ir sudėti prie silkės. Šio patiekalo virtuvės šefas iškart nevalgo, pasideda į šaldytuvą pusryčiams.
Į kitą, skirtingai ruošiamą, silkės pusę reikia sudėti smulkiai supjaustytą obuolį, svogūną, visą virtą kiaušinį (baltymą su tryniu), įpilti nepilną šaukštą obuolių acto. Šią paruoštą žuvį galima išsyk valgyti. D. L. Todesas, paklaustas, su kuo valgo šią silkę, atsakė, jog su juoda duona, macu arba bulvėmis.
Beje, svečias atskleidė, kaip atsirado macai.

„Žinote, kad žydai gyveno Egipte ir daug kartų prašėsi išleidžiami. Imperatorius vis pažadėdavo juos išleisti, bet paskui persigalvodavo. Visi girdėjote apie dešimt egiptiečių bausmių. Viena iš tų bausmių buvo labai baisi, kai mirė visi egiptiečių šeimų pirmagimiai berniukai. Šis faktas patvirtintas istoriniais tyrinėjimais, bet tai turi paaiškinimą: remiantis senovės Egipto įstatymais, pirmagimis berniukas gaudavo dvigubą maisto porciją, kuri buvo išduodama kviečiais. Po didelio potvynio kviečiai suplėko, tad natūralu, kad jie, valgydami daugiau už kitus, mirė.
Kai paskutinį kartą leido žydams išvykti, šie nespėjo pasiruošti. Žydai suprato, kad duotas leidimas bet kurią minutę gali būti atšauktas, todėl net negalėjo užsimaišyti duonos kelionei. Todėl jie paėmė be raugo tešlą ir iš jos greit pasigamino papločių, kurie vadinami macais. Macas turi būti pagamintas nuo pirmo užmaišymo po 18 minučių, nes po šio laiko prasideda natūralūs rūgimo procesai ir jau negali jo paruošti“, – papasakojo D. L. Todesas.

Tags: Mokė paruošti tradicinį žydų patiekalą „foršmaką“
Kitas įrašas

„Plungė pamišusi dėl fotografijos...“

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Video rekomendacijos:

Pirmas puslapis

Skambiai ir išdidžiai – 19-ąjį kartą į Plungę kviečia Pučiamųjų orkestrų festivalis
Vaikų mokslo metų užbaigimo šachmatų turnyras
Iniciatyviems lioliškiams – atnaujinti bendruomenės namai
Mažiau bedarbių, daugiau lengvatų

Keliai. Mašinos. Žmonės

Keturioms dienoms bus stabdomas traukinių eismas atkarpoje Klaipėda–Plungė
A. Jucio gatvė dar šiemet bus be duobių ir lopų
Sodžiaus gatvei Maceniuose – 52 tūkstančiai eurų, Žalioji gatvė Plateliuose pinigų dar laukia
Tvarkomos labiausiai deformuotos kelio Pauošniai–Plateliai vietos

Nuomonės

Mažiau bedarbių, daugiau lengvatų
Ištuštėjusios mokyklos vasaromis bendrabučius paverčia viešbučiais
Viešosios bibliotekos direktoriaus konkursas: antras dublis
Nemalonumai dėl savavališkai parduoto automobilio

Savas

„Sau palinkėčiau nebijoti naujovių, drąsiai priimti naują etapą“
Skautų ir ne skautų olimpinėse žaidynėse Smilgiuose – 177 dalyviai!
Vienuoliktokė Emilija: „Studijos užsienyje manęs nevilioja“
Mokymai naujokams ir senbuviams

Renginiai

Skambiai ir išdidžiai – 19-ąjį kartą į Plungę kviečia Pučiamųjų orkestrų festivalis
Vaikų mokslo metų užbaigimo šachmatų turnyras
Su dainos sparnais – į šviesą, vienybę ir tikrą bendrystę!
Jauniesiems menininkams – padėkos raštai ir diplomai
No Result
View All Result

Laikraštis

Nuomonių ringas

Ar naudojatės dirbtinio intelekto įrankiais?

Loading ... Loading ...

Orai


Orai Plungėje

Orai


Orai Plungėje 2 savaitėms


  • Balsavimų archyvas
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Paskyra
  • Prisijungti
  • Privatumo politika
  • Registracija sėkminga!
  • Reklama
  • Slaptažodžio atstatymas
  • Laikraštis „Plungė” PDF versija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Pilkos spalvosPilkos spalvos
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset