
Jau trečias mėnuo, kai Plungėje, Birutės g. 44a, veikia gardžius, tikros itališkos virtuvės patiekalus siūlantis restoranas-picerija „Pas Francesco“. Restoranas jau gali pasigirti turintis nemažą būrį nuolatinių lankytojų, vis sugrįžtančių paskanauti sultingųjų italo Francesco Cotticelli keptų picų, pasisotinti makaronais su jūros gėrybėmis, pasmaližiauti visų giriamo deserto – tiramisu.
Restorano-picerijos virtuvėje besisukantis Francesco – italas, tiksliau – neapolietis. Picas jis kepa nuo 13 metų, restoranų virtuvėse triūsia kone visą savo gyvenimą, tad abejoti jo gaminamų picų ir kitų patiekalų autentiškumu nėra jokio pagrindo. Tai, ką skanausite „Pas Francesco“, – tikrai itališka.
Itališka virtuvė neįsivaizduojama be makaronų, vadinamosios pastos. Restorano valgiaraštyje – daugiau nei dešimt patiekalų iš makaronų. Pastaruoju metu ypač populiarūs – su jūros gėrybėmis, ypatinga ir firminė pasta „Pas Francesco“. O kur dar su krevetėmis, garsiuoju bolonezi padažu, su kiaušiniais ir šonine.
Picų asortimentas – dar gausesnis. Jų valgiaraštyje – daugiau nei 20: nuo paprasčiausios „Margaritos“ iki keliais skoniais turtingos „Ferrari“. Pastarosios sudėtyje – vytintas kumpis, ananasai, rukolos salotos, sūris „Džiugas“, specialus padažas. Be to, čia gaminamos vegetariškos, desertinės, na, o mažuosius lankytojus visuomet nudžiugina ypatingos formos vaikiškos picos.
Virtuvės šefo Francesco picos tešla – iš specialaus raugo. Padui formuoti jis nenaudoja volų, kuriuos matome kitose picerijose. Francesco tešlą ištampo rankomis, kaip kad tai daroma Italijoje. Didžiulė (30 cm skersmens) pica kepama tik kelias minutes 350-400 laipsnių temperatūroje. O sultinga ji dėl to, kad naudojamas ypač aukštos kokybės, specialiai picoms skirtas itališkas mocarelos sūris. Itališki ir pomidorai savo sultyse, na, o kiti ingredientai – lietuviški: kumpis, saliamis, kaimiškos dešrelės, daržovės ir kt.
Kaip sakė restoranui vadovaujanti plungiškė Simona Cotticelli, gerą maistą italai tiesiog garbina, pavalgyti jiems – šventas dalykas. Tokį požiūrį į Lietuvą „atsivežė“ ir Francesco, kuriam itin svarbu patiekalus gaminti tik iš šviežių ir kokybiškų produktų. Kaip sakė restorano-picerijos vadovė Simona, valgiaraštis vis dar keičiamas ir tobulinamas: vieni valgiai iš meniu išimami, atsiranda nauji. O kurie patiekalai niekada nebus išbraukti? Simona juokiasi: „Mūsų lankytojai labai mėgsta svogūnų sriubą, o apie Francesco gaminamą tiramisu žino net tie, kurie pas mus dar nebuvę. Jis – tarsi kokia legenda.“
„Pas Francesco“ galima ne tik papietauti ar pavakarieniauti. Priimami užsakymai itališkų patiekalų degustacijoms – išragausite gausybę itališkų patiekalų, pasimėgausite iš Italijos atvežtu vynu ar alumi. Be to, ruošiami pobūviai, vaikų šventės, gedulingi pietūs. Tiesa, jei tik norėsite, patiekalai galės būti ir lietuviški. Išduosime paslaptį – esant reikalui, Francesco ir puikius cepelinus išverda, ir cibulynę paruošia. Svarbu ir tai, kad šefas maistą gamina su meile, o neretai – ir itališką dainą užtraukdamas.
Kam įdomu, kaip italas atsirado Plungėje, pasakysime: jis – meilės imigrantas. Mat prieš kelerius metus plungiškė Simona buvo išvykusi padirbėti į Italiją, ten susipažino su Francesco. Vėliau abu nusprendė šaknis leisti Simonos gimtinėje. Ir bendrą svajonę abu turėjo – atidaryti nuosavą restoranėlį. Ji išsipildė, tad dabar abu „sukasi“: jis – virtuvėje, ji – prie baro, tarp lankytojų.
Restoranas-picerija „Pas Francesco“ antradieniais-ketvirtadieniais dirba nuo 11 iki 22 val., penktadienį-šeštadienį – 11-23 val., sekmadienį – 11-21 val. Pirmadienį – uždaryta. Tel. 8 679 45645. Norintiesiems patiekalai supakuojami išsivežti. Ir dar – porcijos „Pas Francesco“ tikrai didelės ir sočios.