
Duona yra vienas pagrindinių kasdienės mitybos komponentų, tapatinama su gyvenimu, darbu ir šeima. Ji taip pat atlieka svarbų kultūrinį ir simbolinį vaidmenį, apie ją minima jau Senajame Testamente. Ji lydi žmogų mažiausiai 12 000 metų ir yra daugelyje kultūrų, kur pasitaiko įvairiomis formomis. Ruginės duonos pagal senąsias kepimo tradicijas, rasite madebylithuanians.com , o mes trumpai apžvelkime jos priešistorę.
Viduržemio jūros regione ji dažniausiai būna apvali su traškia plutele ir kepama tradiciniais būdais. Savo ruožtu Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse ji būna trumpai ant karštos viryklės kepamas pyragas, valgomas su žolelėmis ar alyvuogių aliejumi. Kitokia duonos forma yra Man-Tou, t. y. garuose virti koldūnai, paruošti iš mielinės tešlos, anksčiau fermentuotos ir virtos garuose. Tai tradicinis kinų būdas paruošti duoną, kuri yra lengva, traški, bespalvė ir patiekiama saldžiai ar pikantiškai su įvairiais priedais.
Lietuviška duona mūsų papročiuose
Verta pabrėžti, kad duona užėmė svarbią vietą mūsų kultūroje ir buvo nepakeičiamas mūsų religinės ir pasaulietinės tradicijos elementas. Visada buvo nuolatinė pagarba duonai. Pagal anų laikų tradicijas buvo nepriimtina duonos išmesti, ji buvo suvalgyta iki paskutinės plutos. Vaikai buvo mokomi, kad su duona žaisti negalima, o jos numetimas ant žemės sukelia nepriteklių. Iki šiol jaunuosius su duona ir druska sveikina tėvai, o tai buvo siejama su būsimos poros gerovės užtikrinimu,
Pirmąją duoną mūsų kraštuose galima rasti tarp pirmųjų slavų, kur ji pasirodė apvalaus duonos pyrago pavidalu. Jos pagrindinis ingredientas buvo kvietiniai miltai, vanduo ir druska. Taip pat buvo dedama įvairių žolelių, pavyzdžiui, juodųjų kmynų. Kepama ant stipriai įkaitintų akmenų, o vėliau ant laužo įkaitinto lakšto. Šventiškesnė duona buvo kepama iš kvietinių arba ruginių miltų būdingos apvalios formos. Vėlesniais šimtmečiais duonos gaminimo ir kepimo menas buvoto bulinamas daugiausia vienuolynuose ir miesto kepyklose.
Tad galima teigti, kad geriausia tradicinė lietuviška duona yra kepama iš ruginių ir kvietinių miltų ant raugo ir geriausia duonos krosnyje. Būtent tokią duoną galima įsigyti internetu, kuri iš mūsų tradicijų pasisemia geriausia. Įskaitant raugą, kurio paruošimas yra tikras menas ir turi įtakos duonos išvaizdai bei skoniui.