„Švyturio Ekstra“ aukso medaliu apdovanotas Dortmundo stiliaus lagerio kategorijoje, aplenkęs dar 38 „Dortmunder/ Export“ ir „German-Style Oktoberfest“ alaus stiliaus konkurentus iš viso pasaulio. Lietuviškas alus šioje kategorijoje aplenkė alų iš Vokietijos, kuris laikomas šio alaus stiliaus tėvyne.
„Aludaris, šiame konkurse laimėjęs aukso medalį, tvirtai žino, kad jo alus yra geriausias savo stiliaus alus pasaulyje, – „Ekstros“ laimėjimą komentuoja Barbara Fusco, JAV aludarių asociacijos, nuo 1996 metų rengiančios Pasaulio alaus taurę, prekybos ir marketingo vadovė. – Ne veltui šis konkursas vadinamas alaus olimpiada – jis suvienija geriausius aludarius iš įvairių pasaulio kampelių. Pasauliniai alaus ekspertai „World Beer Cup“ vertina alaus išvaizdą, aromatą ir skonio kokybę, kaip geriausiai subalansuotą ir atitinkančią savo stiliaus reikalavimus“.
„Man norisi parodyti šį laimėjimą – kaip pavyzdį, kad lietuviai gali kurti geriausius pasaulyje gaminius. Reikia nebijoti užsibrėžti aukščiausius tikslus ir nuosekliai jų siekti. Tokie laimėjimai atneša didžiulę naudą ne tik įmonei, bet ir visai Lietuvos pramonei, ženkliai pakeldami mūsų gaminių kokybės vertinimą“, – sveikindamas „Švyturį“ su apdovanojimu, sakė Lietuvos žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.
Pagrindas – Kokybės deklaracija
„Esu įsitikinęs, kad šį tarptautinį įvertinimą, kuris reiškia, kad „Ekstra“ yra geriausias savo kategorijos alus pasaulyje, lėmė labai sugriežtintas dėmesys mūsų alaus kokybei. Prieš dvejus metus, švęsdami „Ekstros“ jubiliejų ir paskelbę Kokybės deklaraciją, iškėlėme šiam alui aukščiausius kokybės reikalavimus. Tai, kad mums pavyko jų nuosekliai laikytis, ir lėmė, jog švenčiame šią pergalę“, – sakė „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas Rolandas Viršilas.
Pasak „Švyturio“ vyriausios aludarės Džuljetos Armonienės, tokie laimėjimai tik įrodo, kad uostamiesčio aludariai, neatsilikdami nuo pasaulinių tendencijų, išlaiko aukščiausią kokybę. Anot jos, išvirti geriausią pasaulyje „Dortmunder/ European Export“ alų leido tai, kad šis alus nuo pat pradžių gaminamas natūraliai, nenaudojant pagreitinimo technologijų, žaliavoms taikant aukštus ekologiškumo standartus.
„Švyturio Ekstros“ gamyboje nenaudojamos jokios šiuolaikinės fermentavimo pagreitinimo ar misos skiedimo technologijos. „Švyturio Ekstra“ verdamas tik iš vandens, lietuviško miežių salyklo, trupučio ryžių, pridedant karčiųjų ir aromatinių „Spalter Select“ apynių, auginamų tik Bavarijos Halertau ir Spalt regionuose, kur geriausios klimato sąlygos apyniams auginti Europoje, bei alaus mielių.
Sugriežtinti
reikalavimai
„Švyturio Ekstra“ Pasaulio alaus taurės konkurse 2000-aisiais yra laimėjusi sidabro medalį. Pasak aludarės, dvylika metų išlaikyti aukščiausią kokybę pavyksta tik griežta kontrole.
„Mes dirbame pagal „Carlsberg“ kokybės vertinimo sistemą, o „Ekstrai“ net ši sistema sugriežtinama, nukrypimo nuo tikslo praktiškai negali būti. Šiam alui naudojamam salyklui, apyniams, mielėms taikomi kur kas griežtesni reikalavimai, nei numato Lietuvos alaus gamybos reglamentas. Todėl ir sugebame kas dieną „Ekstrą“ padaryti būtent tokią – geriausią“, – dėsto Dž. Armonienė.
Apie Pasaulio alaus taurę („World Beer Cup“)
*Amerikos aludarių asociacijos organizuojamas didžiausias pasaulio alaus kokybės konkursas, dar vadinamas alaus olimpinėmis žaidynėmis, vyksta kas dvejus metus.
*Devintąjį kartą surengta Pasaulio alaus taurė pasižymėjo rekordiniu dalyvių skaičiumi – šį kartą joje varžėsi net 799 alaus daryklos iš 57 šalių. Jos konkursui pateikė 3 921 alaus rūšį iš viso 95-iose alaus stilių kategorijose.
*Vidutiniškai vienai kategorijai pateikta 41,2 alaus rūšių.
*Alų aklosios degustacijos būdu vertino 211 ekspertų iš 27 pasaulio šalių. Pasauliniai alaus ekspertai „World Beer Cup“ vertina alaus išvaizdą, aromatą ir skonio kokybę, kaip geriausiai subalansuotą ir atitinkančią savo stiliaus reikalavimus. Degustacijos vyko gegužės 1 ir 2 dienomis San Diego mieste, Kalifornijoje.
*„Švyturio Ekstra“ šiais metais yra vienintelis Baltijos šalių alus, Pasaulio taurėje apdovanotas aukso medaliu.