
griežtai tarė rajonų mokyklų vadovai sausio 14-ąją Savivaldybėje vykusiame susitikime su VšĮ „Kretingos maistas“ vadovais.
Savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Rolandas Raibužis mokyklų vadovus ir nuo šių metų sausio 1-osios mokinių maitinimą perėmusios VšĮ „Kretingos maistas“ vadovus – generalinį direktorių Irmantą Norkų, vykdančiąją direktorę Alisą Norkuvienę ir Plungės padalinio vadovę Rolandą Driukienę – pakvietė aptarti jau susikaupusių problemų. Pasak vedėjo, situacija marga: nuo pačių blogiausių vertinimų iki normalių.
Nuo sausio 4-osios (po mokinių atostogų) iki 14-osios susikaupė nemažai negerumų. Mokyklų direktoriai pateikė mokyklose sudarytų maitinimui kontroliuoti komisijų išvadas, minėjo mokinių ir mokytojų pastabas, jog, pradėjus maitinti „Kretingos maistui“, palyginti su ankstesniu laiku, patiekalų porcijos tapo mažesnės, daug brangesnės, maistas neskanus. Bandelės atvežamos sudžiūvusios, pasibaigus ar besibaigiant jų realizacijos terminui. Valgykloms tiekiamos dešrelės ir mėsa – antrosios rūšies, mandarinai pernelyg minkšti (sušąlę ar taip pat pasibaigęs realizacijos laikas), sriuba – vanduo su keliais gabaliukais bulvių ar burokėlių. Prie sriubų, kitų patiekalų neduodama priklausančios duonos, grietinės. Nėra valgiaraščių, patiekalų kainų.
Senamiesčio vidurinės mokyklos komisijos duomenimis, patiekalai neatitinka nurodomo svorio. Pavyzdžiui, kotletas su garnyru: mėsos turi būti 60 g, o yra 34 g, bulvių – 100 g, o rasta 84 g, kitų daržovių – 50 g, tebuvo 24 g. Socialinė pedagogė Vilma Mažeikienė pateikė ir įrodymą – patiekalą lėkštėje. Be to, valgykloje keletą dienų nevalyti stalai. Pasak direktoriaus A. Servos, skundžiasi mokinių tėvai, o mokiniai per pietums skirtą laiką jau eina į miestą maisto nusipirkti, vėluoja grįžti į pamokas.
– Tėvai skundžiasi. Turėtume susitikti ne Savivaldybėje, o mokyklose, matyti, kas vyksta. Aišku, jeigu tai norima matyti, o jeigu ne – kitas dalykas, – piktinosi direktorius.
Kantaučių pagrindinės mokyklos direktorė Elena Selenienė patvirtino, kad iš Senamiesčio vidurinės į Kantaučių pagrindinę vežama sriuba neskani, mažos mėsos patiekalų porcijos.
Kulių vidurinės mokyklos direktorė Zuzana Jankevičienė sakė, kad didžiausiasis jos sopulys – darželinukų, vadinamosios ikimokyklinukų grupės maitinimas. Plungės miesto ikimokyklinėms įstaigoms Savivaldybė skiria papildomų lėšų, tad vaikai pavalgydinami pigiau, o trejų metų Kulių vaikučiui dienos maistas kainuoja 6,20 Lt. Esą iki šiol mėsą pirkdavo kumpinę, ne žemesnės kaip pirmosios rūšies. Dabar virėjoms patiekiamos nuopjovos, dešrelės, kurių kilogramas kainuoja apie 6 Lt. Atpjovus gabaliuką ir pridėjus šaukštą bulvių, patiekalo kaina išaugo 313 proc.
Stanelių pagrindinės mokyklos direktorius Rimantas Gentvilas atkreipė dėmesį į tai, kad šio mokyklos mokiniams 11 valandą tenka valgyti pusryčius ir pietus. Be to, yra problemų dėl inventoriaus perdavimo, elektros, vandens apskaitos. Pasak direktoriaus, glumina ir naujų valgyklos šeimininkų neatsakingumas: per savaitę nesugebama sutvarkyti sulūžusio vandens čiaupo. Todėl valgyklai vandenį tenka neštis iš darbuotojų tualeto.
– Įdomu, kur Savivaldybė dės tas šia reforma sutaupytas lėšas? Jeigu skirs mokykloms, gal dar pakentėsim, – „gnybtelėjo“ R. Gentvilas.
Plungės „Saulės“ gimnazijos direktorius Algimantas Budrys perskaitė jam adresuotą gimnazijos mokinių prezidento Pauliaus Bartkevičiaus paraišką, kuri taip pat patvirtina, jog rajono mokyklų vadovų priekaištai „Kretingos maistui“ – ne iš piršto laužti. Mokinių parlamento atstovai gimnazijos vardu reiškia nepasitenkinimą valgyklos pokyčiais: „Pasikeitus valgyklos vadovams, ryškiai suprastėjo maisto kokybė. Mūsų manymu, keisčiausia yra tai, kad, sumažėjus porcijoms, padidėjo kainos, o likus tam pačiam personalui – ryškiai suprastėjo maisto skonis. Jei nepagerės maisto kokybė, maisto porcijų proporcingumas kainų atžvilgiu, protestuosime organizuodami gimnazistų solidarumo akciją „Nevalgyk gimnazijos valgykloj, o tai ožiuku pavirsi…“. Ja sieksime atkreipti gimnazijos administracijos, rajono valdininkų, higienos centro ar kitų kompetentingų institucijų dėmesį į mokinių maitinimo ypatumus. Jei nepagerės dabartinė situacija, sieksime, kad mūsų akcija taptų rajonine ar net respublikine!“
Prieš atsakydamas į pareikštus priekaištus, „Kretingos maisto“ generalinis direktorius I. Norkus padėkojo mokyklų vadovams už supratingumą per dešimt bendro darbo dienų. Atkreipė dėmesį į tai, kad įtakos maistui pristatyti turėjo blogi orai, kainas teko didinti dėl maisto gaminimo sąnaudų. Pasidžiaugė, kad mokyklose yra maisto kontrolės komisijos, esą įmonės vadovai nori, kad kontrolės būtų ir daugiau, nes „prie kiekvienos virėjos įmonės vadovai neturi galimybių būti“. (Beje, „Plungės“ redakcija gavo ir virėjų nusiskundimų dėl gaunamų nekokybiškų maisto produktų.) Generalinis direktorius stebėjosi, kaip į valgyklas galėjo patekti senų produktų. „Negerai, taip negali būti – sutvarkysim“.
Susitikime dalyvavęs vicemeras Juozas Šlepetis sakė, kad tokio nepasitenkinimo mokyklose, koks esąs dabar, tikrai negali būti.
– Tikėjomės geresnių rezultatų, – pripažino vicemeras.
Sutarta, kad „Kretingos“ maisto vadovai apsilankys kiekvienoje mokykloje ir aptars, kaip konkrečiai šalins iškeltas problemas. Pasak vicemero J. Šlepečio, iki vasario 1 dienos reikalai privalo pagerėti.