• Reklama
  • Kontaktai
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
No Result
View All Result

Viskas apie burnoje tirpstantį „Panettone“: kaip išsirinkti ir kuo ilgiau išlaikyti šviežią?

redaktorius
8 gruodžio, 2021
Kitos naujienos, Partnerių informacija
0
0
VIEWS
Pasidalink

Kalėdinio pyrago „Panettone“ žinovė Neringa: „Ne visi žino, kaip jais tinkamai mėgautis“


Neringa Prestipino su vyru gyvena Italijoje. Šeimos gyvenimas ten, o verslo gijos veda į Lietuvą – moteris drauge su seserimi Jurgita ir jos vyru Raimondu turi įmonę, prekiaujančią itališkais maisto produktais, vieni kurių yra garsieji kalėdiniai pyragai „Panettone“.
Neringos veikla – surasti kokybiškus itališkus produktus, bendrauti su gamintojais, rūpintis užsakymais, transportavimu.
„Mano vyro Carmelo tėvas – buvęs aukščiausios kategorijos virtuvės šefas. Tai Carmelo visą virtuvę žino tikrai neprastai, o ir aš jau spėjau ne tik pajusti, bet ir kai ką perimti – tradicijas, patiekalus, jų valgymo įpročius. Artėjant didžiausioms žiemos šventėms, sunku būtų įsivaizduoti šeimą, kuri nesimėgautų gabalėliu gardaus „Panettone“. Šis skanėstas vis dažniau atsiduria ir ant lietuvių šventinio stalo“, – sako pomidoriukas.lt atstovė N. Prestipino.

Moteris teigia, kad lietuviai šį italų konditerijos šedevrą, kuriam pagaminti reikia ir kantrybės, ir laiko (gaminamas 2–3 paras!), yra ypač pamėgę, tačiau ne visi žino, kaip tinkamai jį valgyti ir laikyti prapjautą, kad jis neprarastų minkštumo ir purumo.
Kalėdinių pyragų „Panettone“ žinovė Neringa dalijasi keliais patarimais.
Koks yra tradicinis pyragas?
„Panettone“ yra vienas iš nedaugelio desertų Italijoje, kurio gamyba apibrėžta įstatymais. „Panettone“ gali vadintis tik minkštos tešlos konditerijos gaminys, gautas natūralios fermentacijos būdu iš rūgščios tešlos, t. y. kepiniui naudojamas tik natūralus raugas, jokių sintetinių mielių.

Anot N. Prestipino, tradicinis „Panettone“ kepamas iš aukščiausios rūšies miltų, šviežių kiaušinių (nenaudojami jokie milteliai), pyrago viduje turi būti razinų ir cukatų – cukruotų vaisių (ne mažiau kaip 20 proc.) bei sviesto (ne mažiau kaip 16 proc.).
Kokybiškas pyragas niekuomet nebus kepamas naudojant augalinius riebalus, pavyzdžiui, palmių aliejų. Todėl pirkėjai neturėtų stebėtis, kad šių pyragų kaina yra gana solidi – viskas atsiremia į kokybę.
Kaip išsirinkti gerą kepinį?
N. Prestipino pataria – skaitykite etiketę ir atkreipkite dėmesį į pakuotę.

„Dideliuose prekybos centruose galima išvysti ne tokių brangių „Panettone“ pyragų, supakuotų į kartonines dėžes. Tai masinė, konvejerinė gamyba ir kažin ar tokį pyragą nusipirkę galėsite girtis, kad mėgavotės tikruoju „Panettone“.
Tikras italų kalėdinis pyragas dažnai būna įvyniotas į popierių, perrištas juostele, dar gali būti supakuotas dailioje metalinėje dėžutėje. Turite jausti, kad tai rankų darbo produktas, patiektas su meile ir atidumu.
O etiketę reikėtų skaityti būtent dėl pyrago sudėties, kurią jau minėjau anksčiau, nes ne visi pyragai gali vadintis „Panettone“: jie turi būti pagaminti iš šviežių kiaušinių, sviesto, atitinkamai įdėta ir vaisių, razinų. Viskas kokybiška ir be pakaitalų.“
Ką matote prapjovę?

Itališkų kalėdinių pyragų žinovė Neringa dažnai remiasi garsaus Italijos konditerijos šefo Iginio Massari patirtimi: „Gero „Panettone“ tešla turi būti geltona, tai rodo, jog naudojami puikios kokybės kiaušiniai. Prapjovę pyragą turite užuosti apelsiną, pyragas turi būti labai minkštas – minkštumas yra kepinio kokybės ženklas.
„Panettone“ savo forma primena grybą – „kojelė“ yra popieriuje (šis turi būti tvirtas), o grybo „galva“ daili, paviršius gali būti padengtas migdoliniu glaistu (grybo forma susidaro būtent dėl pyrago gaminimo specifikos – iškepęs jis kurį laiką kabo žemyn galva, kad atvėstų). Pyragas turi būti neapdegęs, simetriškas, dailus.
Ne mažiau nei išorė svarbus ir vidus. Kai perpjaunate pyragą, tešla turi atrodyti tolygi, puri, negali būti didelių skylių. Pyragas turi būti minkštas ir drėgnas, ypač jei jis klasikinis, t. y. su razinomis ir cukatomis. Vaisiai turi būti pasiskirstę vienodai, tolygiai.“
Tai pjauti pyragą ar visgi plėšyti?

Klausimas toks pat aktualus, kaip ir dėl mėsainio valgymo etiketo – valgyti rankomis ar peiliu ir šakute?
„Jei norite pajusti visą „Panettone“ pyrago turtingumą, jo skonį ir aromatą, jį reikėtų patiekti kambario temperatūros. Taigi jei laikėte vėsiame rūsyje, bet keletą valandų prieš valgymą atsineškite į kambarį, kad pabūtų šioje patalpoje.
Jei „Panettone“ yra didelis, iki kelių kilogramų, jį pirmiausia padalinkite perpus – kad pasklistų aromatas ir kad galėtumėte pasigrožėti kepinio vaizdu. Tada pjaustykite porcijomis, dėkite į lėkštutes ir padalinkite pyrago svečiams. O svečiai jau gali valgyti, kaip nori – plėšydami ar desertine šakute, jei pyragas su kremo įdaru.
Kas kita, jei „Panettone“ nedidelis, iki kelių šimtų gramų, tada tokį pasiėmę galite plėšyti ir valgyti.

Be to, italai dažnai „Panettone“ plėšo ir mirko į kavą – per pusryčius į kapučiną, po pietų – į espresą. Pabandykite – tikrai kitaip pajusite jo skonį“, – siūlo Neringa.
Kalėdų skanėstas ir vertinga dovana
Itališkas tradicijas su vyru puoselėjanti Neringa sako, kad „Panettone“ yra beveik viso šventinio laikotarpio skanėstas.
„Italai juos valgo ne tik per Kalėdas, o ir advento metu, taip pat ir iki Naujųjų metų ar po jų. Tačiau šventinis stalas be „Panettone“ pyrago neįsivaizduojamas. Jis valgomas kaip desertas, prie jo pasiūloma kavos ar alkoholio.

Šeimoje italai mėgsta keistis Kalėdų dovanomis, apgalvotomis konkrečiam žmogui, asmeninėmis, tačiau jeigu eina į svečius ar nori pradžiuginti kolegas, tai labai dažnai nesuka galvos ir griebia patikrintą variantą – dovanoja su meile pagamintą kokybišką „Panettone“. Tai solidi, vertinga dovana ir tikrai nelaikoma dovana „iš bėdos“, – šypsosi Neringa.
Kaip kuo ilgiau išlaikyti pyragą minkštą?
Pirmas dalykas – neišmeskite originalaus maišelio ir pakuotės. Jei taip nutiko, kad pyrago dar liko, įvyniokite į maišelį, gerai užsukite ir laikykite dėžutėje, kurioje buvo, ar kokiame kitame sandariame inde. Taip pyragą galite išlaikyti minkštą ir purų iki 20–25 dienų.
Kiek trumpesnis laikas yra tų „Panettone“, kurie su kremu – prapjautus juos reikėtų suvalgyti per 2–3 dienas.

Tačiau laikymo instrukcijos praverčia, jei turite didžiulį skanėstą, kuris sveria 5–10 kilogramų. „O iki 2 kilogramų sveriantys pyragai, patikėkite, ant stalo neužsilaiko – jie tarsi saulėgrąžos: paragauji ir negali niekaip sustoti“, – šypsosi Neringa.

Kitas įrašas

Žlibinų bendruomenė – už sveiką gyvenseną

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Video rekomendacijos:

Pirmas puslapis

Sportas vaikams taps brangesnis
Garbės piliečiams – nemokamas baseinas
Tarp ąžuolų ir tylos – Sofijos festivalis gimsta iš kūrybos ir atminties
Vaikų kūryba – Plungės miesto šventės dalis

Keliai. Mašinos. Žmonės

Į Plungę atkeliaus 6 elektriniai autobusai
Apmokestinami krašto keliai Mažeikiai– Plungė–Tauragė, Plungė–Vėžaičiai
Darbai kelyje Pauošniai–Plateliai – jau į pabaigą
Keturioms dienoms bus stabdomas traukinių eismas atkarpoje Klaipėda–Plungė

Nuomonės

Sportas vaikams taps brangesnis
Garbės piliečiams – nemokamas baseinas
Vizijose – tilteliais sujungtos Malūno tvenkinio salos
Šateikių bažnyčia – antras Plungės rūmų žirgynas?

Savas

„Sau palinkėčiau nebijoti naujovių, drąsiai priimti naują etapą“
Skautų ir ne skautų olimpinėse žaidynėse Smilgiuose – 177 dalyviai!
Vienuoliktokė Emilija: „Studijos užsienyje manęs nevilioja“
Mokymai naujokams ir senbuviams

Renginiai

Tarp ąžuolų ir tylos – Sofijos festivalis gimsta iš kūrybos ir atminties
Vaikų kūryba – Plungės miesto šventės dalis
Pučiamųjų orkestrų festivalis Plungėje nuskambėjo 19-ąjį kartą
Kultūros ir meno premija įteikta Linui Senkui
No Result
View All Result

Laikraštis

Nuomonių ringas

Ar naudojatės dirbtinio intelekto įrankiais?

Loading ... Loading ...

Orai


Orai Plungėje

Orai


Orai Plungėje 2 savaitėms


  • Balsavimų archyvas
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Paskyra
  • Prisijungti
  • Privatumo politika
  • Registracija sėkminga!
  • Reklama
  • Slaptažodžio atstatymas
  • Laikraštis „Plungė” PDF versija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Pilkos spalvosPilkos spalvos
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset