Jei rytais sunku atsikelti, jaučiamės neišsimiegoję, sunku susikaupti, sausėja oda, lūžinėja plaukų galiukai, nagai, tai rodo, kad susilpnėjusi imuninė organizmo veikla, per žiemą išseko vitaminų atsargos. Net palyginti šviežiose natūraliose daržovėse ankstyvą pavasarį vitaminų būna penkis ar šešis kartus mažiau nei vasarą.
Vitaminai – biologiškai aktyvūs organiniai junginiai, būtini normaliai organizmo medžiagų apykaitai ir gyvybinei veiklai palaikyti. Mūsų organizmas vitaminų beveik negamina ir nekaupia, todėl jų nuolat reikia gauti su maistu. Jei maiste vitaminų trūksta arba sutrinka jų pasisavinimas (pavyzdžiui, vartojant kai kuriuos vaistus, alkoholį), padidėja vitaminų poreikis ir gresia hipovitaminozė.
Vitaminų poreikis priklauso ir nuo amžiaus, persirgtų ligų, fizinio ir emocinio krūvio. Vitaminų preparatų kursas pavasariop ypač reikalingas moksleiviams ir vaikams, nes augančiųjų organizmui būtina užtikrinti kasdienį vitaminų kiekį. Labai svarbu pasirinkti tinkamus maisto produktus, kuriuose būtų vitaminų mūsų organizmui stiprinti. Tai padaryti bus lengviau, jei žinosime, kokį poveikį sveikatai daro vitaminų trūkumas.
* VITAMINAS A. Jei su maistu gaunamo šio vitamino nepakanka, gali sutrikti regėjimas, odos funkcijos, gresia kepenų, tulžies pūslės ligos, artritas, sąnarių ligos. Šio vitamino yra grūdų dribsniuose, riešutuose, aliejuje. Morkų sultyse gausu beta-karotino, būtent iš jo mūsų organizmas pasigamina vitamino A. Beta-karotinas yra stiprus antioksidantas, padeda iš organizmo išvalyti kenksmingas medžiagas. Be to, močiutės ir šiandien ragina gerti morkų sultis – „kad akys būtų žvitrios kaip zuikio“.
* VITAMINAS E. Jei jo nepakanka organizme, susilpnėja lytinė funkcija, didėja vėžio tikimybė. Šio vitamino yra grūduose, pieno produktuose, ropėse, burokėliuose.
* VITAMINAS K. Jei jo trūksta, blogėja kraujo krešumas, susergama pūline infekcija, lėtai gyja opos ir žaizdos, gali kraujuoti dantenos. Šio vitamino yra špinatuose, kopūstuose, salotų lapuose, žirneliuose, morkose, žemuogėse, bulvėse.
* VITAMINAS B. Būtinas normaliai nervų sistemos veiklai, stiprina ją po didelio krūvio, svarbus ląstelių dauginimuisi. Jo randama grūdų produktuose, lapinėse daržovėse, riešutuose. Taip pat jo yra kepenyse, mėsoje ir piene.
* VITAMINAS D. Reguliuoja mineralinių medžiagų, kalcio ir fosforo, teikiančių tvirtumo kaulams ir dantims, apykaitą, gerina kalcio ir magnio pasisavinimą, saugo nuo osteoporozės. Jei jo trūksta, galima susirgti rachitu, sumažėja atsparumas ligoms. Šio vitamino randama žuvų taukuose, svieste, sūryje, kiaušinio trynyje, menkės kepenyse, lašišoje, piene. Žmogaus organizme jis susidaro veikiant saulės spinduliams.
* VITAMINAS C. Stiprina organizmo imunitetą, kraujagysles, skatina žaizdų gijimą, padeda įsisavinti geležį. Jei jo trūksta, susilpnėja imunitetas, jautresnė gleivinė, sutrinka miegas, gali atsirasti depresija. Jei prastai miegate, atminkite, labai svarbu ir kokybiški čiužiniai. Šio vitamino randama visuose citrusiniuose vaisiuose, daržovėse: bulvėse, kopūstuose, braškėse, pomidoruose, erškėtuogėse, šaltalankio ir juodųjų serbentų uogose.
* VITAMINAS PP. Įeina į daugelį fermentų, dalyvaujančių energijos gamybos ir kaupimo procesuose. Jis padeda funkcionuoti nervų sistemai, virškinimo traktui, veikia kraujo apytaką. Kai jo trūksta, sutrinka miegas, atmintis, apetito stoka, pykina, skauda galvą. Šio vitamino daugiausia yra liesoje mėsoje, kepenyse, žuvies produktuose, žirniuose, pupose, grikių kruopose, rupioje duonoje, riešutuose.
Jei norime būti žvalūs ir energingi, nepamirškime pasirūpinti savo sveikata!
Reikia nori nenori prisiversti stiprinti imunitetą maisto papildais, bei vitaminais. Pats taip jau ne vienerius metus darau ir labai puikiai jaučiuosi, o ligos prikimba labai retai. Kaina už tokius dalykus yra minimali palyginus kokią naudą jie suteikia https://www.ekonamams.lt/nutrilite-2