
Per didžiąsias metų šventes trumpam pristabdome mus visus įsukusį skubėjimo ratą. Nurimę atidžiau pažvelgiame į artimųjų akis, gal net į sielas… Juk kasdienybėje ne visada surandame laiko pasidomėti, kaip sekasi šalia esantiems žmonėms. Susėdę prie vaišėmis nukrautų šventinių stalų vaišinamės ir džiaugsmingame šurmulyje tikriausiai net nepagalvojame apie žmones, dirbančius tam, kad vis dar galėtume valgyti ne modifikuotus, o natūralius lietuviškus maisto produktus. Todėl laikraščio numeryje, išeisiančiame pačiu tarpušvenčiu, norime savo skaitytojams pristatyti nuošaliame Rietavo savivaldybės kaime gyvenančius sutuoktinius, paukštininkystės ūkio savininkus Anelę ir Vacį Rėkašius, kurių užaugintos vištos, antys ir žąsys „nutūpė“ ne ant vieno Klaipėdos krašto gyventojo stalo.
Pirkėjai – kaip draugai ar giminės
Anelė ir Vacys Rėkašiai gyvena Plauskinių kaime, kuris tiek nuo Tverų miestelio, tiek nuo Medingėnų seniūnijos centro nutolęs šešis kilometrus. Sutuoktiniai ūkininkauja. Savo paukštininkystės ūkyje augina vištas, antis, žąsis. Realizuoja jas Klaipėdoje esančiame Naujajame turguje. Savo užauginta produkcija prekiauja patys. Nuoširdžiai bendraudami su pirkėjais aplink save subūrė nemažą ūkyje užaugintos produkcijos mėgėjų ratą.
Anelė juokavo, kad ištikimiausi pirkėjai jiems – tarsi namiškiai ar giminės. „Atvažiuojame, o mūsų jau laukia. Esame komunikabilūs, tad ir žmonės prieš apsipirkdami nori pasikalbėti. Atvirauja apie sveikatą, artimuosius, džiaugsmus ir rūpesčius. Pasakoja, kokius patiekalus gamina iš paukštienos, pasidalija geriausiais receptais. Ir kokių tik įmantrybių neišgirstu, dabar šeimininkės moka skaniai gaminti! Kartais ir aš tuos receptus išmėginu, bet ne visada tam užtenka laiko“, – pasakojo moteris.
Ūkininkė neslėpė, kad prieš kelerius metus, vos pradėjus važinėti į turgų, teko įveikti stiprią konkurenciją – juk pardavėjų, prekiaujančių panašia produkcija, daugybė. Bet pirkėjas moka atsirinkti, kas jam geriausia. Svarbiausias kriterijus – kokybė. Sutuoktiniai įsiklauso į klaipėdiečių pageidavimus, pastabas. Sužinoję, kad paukščiai, nupešti moderniomis pešyklėmis, pirkėjams atrodo tarsi išskalbti, Rėkašiai plunksneles vėl peša laiko patikrintu būdu – rankomis. Žmonių prašomi padidino dedeklių pulką, kad perkantys paukštieną kartu galėtų ir kaimiškais kiaušiniais apsirūpinti, įsirengė rūkyklą – kulšelėms ir sparneliams rūkyti. Anelė įsitikinusi: pirkėjai – geriausi verslo patarėjai.
Plėstų ūkį, bet neranda darbininkų
Ūkininkai prieš trejus metus pasistatė naują paukštidę. 2019 m., pasinaudoję ES fondų parama žemės ūkio verslo plėtrai, įsigijo traktorių ir mikroautobusą.
„Pramynėme savo takus. O juk viskas prasidėjo tada, kai turėjome slaugyti sergančią vyro mamą ir negalėjome važinėti į darbą. Pradžioje auginome paukščius saviems, vėliau – pažįstamiems ir giminėms. Kol galiausiai supratome, kad ši veikla gali būti pagrindinis mūsų šeimos pajamų šaltinis. Pradėjome didinti paukščių pulką, ir ūkis išaugo. Galėtume ir dar labiau plėstis, tačiau sudėtinga pasisamdyti žmonių. Ieškodami darbuotojų kreipėmės į Užimtumo tarnybą, tačiau jaunimas nenori dirbti žemės ūkyje. Patys esame varomoji jėga – grįžę iš po prekybos turguje, pasirūpiname paukščių priežiūra, lesinimu. Skerdykloje, įrengtoje pagal visus griežčiausius reikalavimus, dirba du samdomi žmonės. Taip ir sukamės. Darbo labai daug, tačiau be jo juk nebūsi. Įklimpome kaip ir visi ūkininkai, bet viskas gerai! Kad tik duotų Dievas sveikatos“, – dalijosi ūkininkavimo džiaugsmais ir rūpesčiais paukščių augintoja.
Džiaugiasi, kad viskas sekasi gerai
Anelė ir Vacys džiaugiasi, kad jų antys, žąsys ir vištos auga sveikos – ūkyje nėra pasitaikę didelių kritimų, kaip nekilo problemų ir dėl paukščių gripo, kuris gąsdina visus paukščių augintojus.
Džiaugiasi ir tuo, kad patys nesusirgo „kovidu“, nors prekiaudami Klaipėdoje, kur sergamumo rodikliai gana aukšti, bendrauja su daugybe žmonių. Kaip sakė Anelė, pro šalį praeina visokių žmonių – tokių, kurie labai saugosi, ir tokių, kurie nesaugo nei savęs, nei kito. Pirkėjų srautai turgavietėje reguliuojami, bet tai, anot moters, didelės įtakos šventinei prekybai nedaro. „Dauguma mūsų pirkėjų sau, savo suaugusiems vaikams ir net giminėms norimą paukštį iš anksti užsako, o žąsis jau nuo lapkričio užsakovams rezervuojame“, – kalbėjo ūkininkė.
Mėgsta keliones ir meškerioti
Nors žemės ūkis žmogų tvirtai prie savęs pririša, surasti laiko sau – būtina. Sunkiai ir daug dirbantys Anelė ir Vacys stengiasi kasmet išvažiuoti į kelionę. Mėgsta pasižvalgyti ne tik po Lietuvą, bet ir po svečias šalis. Kartais keliauja vieni, kartais – su giminaičiais. Šiemet rugpjūčio mėnesį ilsėjosi Maljorkoje. Yra aplankę Švediją, Vokietiją. Prieš kelerius metus daug įspūdžių parsivežė iš pažintinės kelionės po Indiją. Šią kontrastų šalį, pasak Anelės, verta pamatyti kiekvienam. „Jeigu turėtume laiko, keliautume dar daugiau. Nors ir Lietuvoje smagu į pajūrį ištrūkti. Mudviejų kelionių planuose – Tailandas, o ir Maldyvų salas aplankyti būtų įdomu“, – dalijosi atostogų planais moteris.
Be to, kad mėgsta keliauti, Anelė turi dar vieną pomėgį – žvejybą. Meškerioti pamėgo dar vaikystėje, kuri prabėgo Telšiuose prie ežero. „Dabar šalia mano namų ežero nėra, bet noras užmesti meškerę išliko. Galėčiau žvejoti ir žvejoti“, – prisipažino Anelė.
Linkėjimai ir dovana – išbandytas receptas
Šv. Kalėdų giesmės jau nuskambėjo, ruošiamės Naujųjų metų sutikimui. Sveikindami mūsų skaitytojus su praėjusiomis ir ateinančiomis šventėmis, ūkininkai Rėkašiai iš atokaus Plauskinių kaimo linki visiems laimingų 2022 metų, vilties ir to, kas mūsų gyvenime svarbiausia – sveikatos!
Su tais, kas mėgsta šeimininkauti ir Naujųjų metų sutikimo vakarui ruoš paukštieną, Anelė dalijasi savo mėgstamu receptu.
Kepsime 1,5–2 kg vištą. Marinatui reikės: 1,5 šaukšto medaus, šaukšto kmynų, 2–3 lauro lapelių, 4–5 česnako skiltelių, šlakelio sojų padažo, pagal skonį druskos ir pipirų.
Sumaišome marinatui skirtus produktus ir leidžiame jam pastovėti. Tada marinatu ištepame vištą ir parą laikome šaltai. Pamarinuotą paukštį dedame į kepimo rankovę ir pašauname skardą į orkaitę. Kepame 180 laipsnių temperatūroje apie valandą. Tada prapjauname rankovę ir kepame dar maždaug 30 min., kol mėsa gražiai paruduos. Skanaus!
Šaunuolei😘😘