
Oginskių dvaro ansambliu, Plungės parku žavisi visi į mūsų miestą užsukantys svečiai. Su pasididžiavimu apie šiuos Žemaitijos Versaliu vadinamus rūmus kalba ir dažnas plungiškis, nes tai – mūsų krašto kultūros ir turizmo židinys. Oginskių dvaro ansambliui priklausantis žirgyno pastatas taip pat netolimoje ateityje – labai to tikimasi – gali tapti objektu, kuris į parką privilios dar daugiau lankytojų. To priežastis – planai minėtajame pastate atidaryti restoraną. Apie galimas paslaugas žirgyne su konkretų pasiūlymą turinčiu interesantu praėjusią savaitę kalbėta Savivaldybėje.
Plungės rajono savivaldybės mero patarėjas Mantas Česnauskas po suinteresuotų šalių susitikimo informavo, kad diskusija dėl galimų paslaugų Oginskių dvaro žirgyne teikimo buvo labai turininga – sulaukta pasiūlymo iš potencialaus investuotojo. Kas jis – kol kas nenorėta įvardyti. M. Česnauskas užsiminė, kad tai sąsajų su Plunge turintis žmogus, kuris savo verslą plėtoja viešojo maitinimo sferoje ir turi ne vieną tokias paslaugas teikiančią įstaigą įvairiuose Lietuvos miestuose. Taigi ir jo pasiūlymas susijęs su šia sritimi – pageidautų žirgyne įkurti restoraną. Viziją jis pasiryžęs įgyvendinti bendradarbiaudamas su jo idėją palaikančiais partneriais.
„Mintis dėl aukšto lygio restorano įkūrimo Plungės dvaro žirgyne per pasitarimą sulaukė pritarimo ir palaikymo. Sutarta, jog tas asmuo toliau vystys šį pasiūlymą, pateiks pastato dalies, kurioje norima įsteigti restoraną, projektinius sprendinius, kad juos būtų galima pateikti svarstyti komitetams, kad Savivaldybė apsispręstų skelbti viešą konkursą“, – aiškino mero patarėjas. Jo manymu, idėja turi realių galimybių išsipildyti. „Jei žmogus ateina su tokiu pasiūlymu, vadinasi, jis tikrai turi įsivaizdavimą, kaip tai turėtų atrodyti, matyt, šioje vietoje mato potencialą“, – sakė telefonu kalbintas M. Česnauskas.
Susitikime dėl galimų paslaugų žirgyne aptarimo dalyvavo ir Žemaičių dailės muziejaus direktorius Alvidas Bakanauskas. Jis itin palankiai vertina verslininko išsakytą pageidavimą ilgesniam laikui išsinuomoti minėtąsias patalpas ir čia savo lėšomis įrengti maitinimo įstaigą. Direktoriaus įsitikinimu, tai tikrai turėtų būti aukštesnio lygio restoranas, ne užkandinė, nes pati vieta įpareigoja dvaro ir parko lankytojams siūlyti atitinkamo lygio paslaugas. Be to, A. Bakanausko pastebėjimu, restoranas žirgyne turėtų sėkmingai gyvuoti, nes įsikurtų ganėtinai palankioje vietoje, šalia kurios – didelė mašinų aikštelė, yra galimybė įrengti vaizdingą terasą. „Tokia žirgyno pastato vizija turėtų būti labai priimtina plungiškiams“, – mano Žemaičių dailės muziejaus direktorius.
Pasiūlyme buvo kalbama apie tai, kad maitinimo įstaiga žirgyne turėtų būti įkurta dešinėje pusėje, žvelgiant nuo rūmų pusės. Patalpos nemažos, užima daugiau nei 200 kvadratinių metrų. Čia šiuo metu yra įsikūręs dziudo klubas. Diskutuota, jog jį tikslinga būtų iškeldinti į žirgyno vakarinę pusę, antrą aukštą. Kaip pastebėjo A. Bakanauskas, su restorano atėjimu pavyktų parke išspręsti ir viešojo tualeto trūkumo problemą. Direktorius taip pat pridūrė, kad restoranas žirgyno patalpose neturėtų nustebinti ir paveldosaugininkų – prieštaravimo iš jų pusės tikrai neturėtų būti.
Vis dėlto šis pasiūlymas dėl žirgyne galimų maitinimo paslaugų teikimo kol kas dar yra diskusijų ir derinimo lygio. Kad būtų galima imtis konkrečių veiksmų idėjai įgyvendinti, būtina sulaukti vietos politikų pritarimo, atlikti visas reikalingas procedūras dėl viešo konkurso paskelbimo, taip sudarant sąlygas savo pasiūlymus teikti ir kitiems galimiems investuotojams.
Gal į žirgyno dešiniąją pusę įkėlus koją privačiam kapitalui sparčiau pradėtų judėti ir centrinės bei vakarinės pastato dalies rekonstravimo planai ar bent jau žirgyno stogo remonto klausimas. Apie pastaruosius dalykus nemažai Savivaldybėje buvo kalbėta praėjusių metų pradžioje. Kol kas dar gyvenama lėšų žirgyno stogui tvarkyti skyrimo laukimu.
O taip, tai butu tikrai puiki, isskirtine vieta restoranui. Zinoma interjeras turetu atspindeti vietos savituma. Manau tikrai verta. Populiaru taptu svenciant ypatingas progas. Zinoma, vien vieta ilgai netrauks lankytoju, bet planuojant tokia investicija manau ir virtuves darbuotoju profesionalumu turi buti tikrai pasirupinta. Juk gerai sventei vienas svarbiausiu aspektu yra kokybiski ir skanus sventiniai patiekalai