![](https://laikrastisplunge.lt/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Švilpikai – pigus, paprastas, bet labai gardus bulvių patiekalas. Skanu su baltuoju padažu, bet su grybų padažu – dar gardžiau.
Pradėti reikėtų nuo grybų. Labiausiai tiktų džiovinti baravykai. Juos išmirkome (geriausia – per naktį), paskui dedame į puodą ir verdame, kol gaminame visa kita.
Patiems švilpikams reikės maždaug 2 kg bulvių, tinkamiausios – labai krakmolingos. Nuskutame, supjaustome ketvirčiais, verdame pasūdytame vandenyje, kol išvirs ir ims byrėti. Tuomet bulves nusunkiame, statome ant labai lėtos ugnies ir nuolat pamaišydami, išgariname iš jų visą skystį.
Imame grūstuvę ir, kol karštos, sumaigome bulves. Kai tik masė praaušta, dedame du kiaušinius ir stiklinę miltų. Taip pat galima ir porą šaukštų krakmolo įdėti.
Rankomis maišome masę, kol taps vientisa. Maišyti reikėtų kiek galima mažiau, mat nuo minkymo masė tampa skystesnė ir lipnesnė. Kai tik viskas susimaišė (proceso metu tešla ims gana piktai lipti prie rankų), nebeminkome. Ji bus labai minkšta, nekočiojama.
Imame lentelę, gausiai pabarstome miltais, miltuota ranka pakabiname saują tešlos ir iš jos suvoliojame į dešrelę. Suplojame ją į ilgą, maždaug 5 mm storio blyną. Supjaustome rombais. Dirbti reikia kuo greičiau, nes kuo toliau, tuo tešla darysis skystesnė ir lipnesnė.
Tuo metu jau reikia turėti paruoštą, aliejumi išteptą skardą ir iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Švilpikus sudedame į skardą, pašauname į orkaitę, kepame apie 10-15 minučių, tada kyštelim nosį. Jie bus truputį išsipūtę, šiek tiek paskrudę. Apverčiame ir pakepame dar, kad paskrustų ir kita pusė. Jeigu jūsų orkaitė su ventiliatorimi, vartyti nereikės.
Kol švilpikai kepa, ruošiame padažą. Virusius grybus nusunkiame, skystį pasiliekame, grybus sukapojame. Svogūną smulkiai sukapojame ir pakepiname ant sviesto. Į pakepintus svogūnus įmaišome šaukštą miltų, dar minutę pakepiname, tada supilame grybų skystį, dar įpilame truputį pieno. Vis maišydami kaitiname, kol užvirs ir sutirštės maždaug iki kefyro tirštumo. Beriame druskos, šviežiai maltų pipirų, suberiame sukapotus grybus. Dar pakaitiname ir padažas paruoštas.
Švilpikai jau iškepę, dedame juos į lėkštę, užpilame padažu ir – skanaus!
Galima ir kitaip: padažą padaryti kiek skystesnį, švilpikus išdėlioti į plokščią indą, užpilti padažu ir palikti, kad sumirktų, arba netgi truputį patroškinti. Švilpikus taip pat galima kepti ir keptuvėje, įkaitintame aliejuje.
jeigu kopijuojate svetimus receptus , tai bent įvardinkite autorius
http://giedrius-v.livejournal.com/58703.html