Šaltuoju metų laiku dėl šalčio ir vitaminų stokos susilpnėja mūsų imunitetas, todėl lengvai susergame peršalimo ligomis. Išvengti jų padeda kai kurie maisto produktai. Vartokime juos profilaktiškai ir peršalimas praeis pro šalį, nesugebėjęs įveikti mūsų organizmo gynybinių jėgų.
Česnakai
Juose yra vitamino C, natūralaus antibiotiko alicino, fitoncidų bei įvairių mikroelementų. Jie stiprina mūsų imunitetą, saugo organizmą nuo virusų ir bakterinių infekcijų.
Medus
Medus stiprina žmogaus imuninę sistemą, jame daug biologiškai aktyvių medžiagų, magnio, geležies, kalcio, įvairių vitaminų bei fitoncidų. Be to, medus labai palankiai veikia širdį.
Jei vis dėlto jau peršalote, tuomet medų vartokite su karšta arbata, karštu pienu ar citrinos sultimis (100 gramų medaus ir pusės citrinos sultys).
Žalioji arbata
Šiame gėrime yra labai daug naudingų medžiagų bei vitaminų. Ji stiprina imuninę sistemą, šalina toksines medžiagas, kurios susidaro sergant infekcinėmis ligomis ir uždegimais.
Jogurtas
Jogurtas didina atsparumą peršalimo ligoms bei yra naudingas stiprinant imunitetą.
Kitos priemonės
Išvengti peršalimo ligų padeda ir organizmo grūdinimas. Vienas iš būdų – kontrastinės kojų vonelės. Darykite taip: į vieną vonelę įpilkite 40–41 laipsnio temperatūros vandens, o į kitą – 27–28 laipsnių. Paeiliui po keletą sekundžių mirkykite pėdas tai vienoje, tai kitoje vonelėje. Kaitaliokite mažiausiai keturis kartus. Šalto vandens temperatūrą kaskart mažinkite po vieną laipsnį.
Imunitetą labiausiai stiprina vitaminas C, todėl valgykite kuo daugiau citrinų, apelsinų ir raugintų kopūstų.
Dar viena priemonė: sutrinkite kelis šimtus gramų spanguolių, į gautą masę įmaišykite du šaukštus medaus ir susmulkinkite česnako skiltelę. Vartokite kasdien po arbatinį šaukštelį.
Viena efektyviausių priemonių užkirsti kelią peršalimui yra daržovių sultys ir jų mišiniai: 1 stiklinę morkų sulčių sumaišykite su 2/3 stiklinės špinatų sulčių; arba 1 stiklinę morkų sulčių sumaišykite su 1/3 stiklinės ridikėlių sulčių ir 1/2 stiklinės salierų sulčių.