Varškės apkepas – tai tikriausiai vienas iš tų patiekalų, kurie primena namus, mokyklą ir vaikystę. Todėl šiuo atveju dažnai yra ganėtinai sudėtinga įtikti varškės apkepų mėgėjams. Jie vis tikisi paragauti to tobulojo, kuris sumišęs su nostalgijos ir praeities prisiminimų prieskoniais. Šioje vietoje yra galimi du pasirinkimo variantai. Pirmasis: nusivilti ir nuleisti rankas, juk skaniausias varškės apkepas buvo tik senais gerais laikais. Antrasis: ieškoti ir bandyti, juk turi būti būdas atrasti tokį varškės apkepą, kurį valgant norėtųsi kartoti dar ir dar. Jeigu jūsų širdis linksta antrojo pasirinkimo varianto link, turime puikių žinių.
Šįkart pristatome varškės apkepą, kuris, labai tikėtina, nepaliks nei jūsų, nei itin išrankių ragautojų abejingų. Varškės apkepui pagaminti jums prireiks: 500 gramų varškės (geriausiai tinka 9 proc. riebumo), 4 kiaušinių, 200 mililitrų pieno, 3 valgomųjų šaukštų manų kruopų, 50 g sviesto ir 3–4 valgomųjų šaukštų cukraus. Taip pat razinų, šiek tiek vanilinio cukraus bei žiupsnelio druskos.
Eiga. Visų pirma patogiausia pasiruošti visus reikiamus produktus iš anksto ir juos sudėti į atskirus indelius. Tuomet užpilkite paruoštą manų kruopų kiekį pienu ir palikite 30 min. išbrinkti. Keptuvėje arba mikrobangų krosnelėje ištirpinkite sviestą. Kol manų kruopos brinksta, atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Baltymus gerai išplakite ir kol kas palikite nuošalyje, o trynius gerai išmaišykite su cukrumi. Pagalbon puikiai tiks maišytuvas – užtruksite mažiau laiko ir sutaupysite jėgų.
Nors 3–4 valgomieji šaukštai cukraus gali pasirodyti nedidelis kiekis tokiam apkepui, tačiau rekomenduotina daugiau cukraus nedėti. Ypač, jeigu iškeptą apkepą planuojate gardinti uogiene, obuoliene, sirupu ar kitais pagardais. Apkepas tiesiog bus per saldus. Kitaip tariant, dėdami cukrų gaminant varškės apkepą vadovaukitės taisykle: „Geriau mažiau negu daugiau.“ Taip pat apsvarstykite ir vietoje įprastai uogienės dėti trintas šviežias ar šaldytas uogas. Sveikesnis, bet ne mažiau skanus variantas!
Į gautą masę sudėkite varškę, tirpintą sviestą, piene brinkusias manų kruopas, vanilinį cukrų ir žiupsnelį druskos. Viską gerai išmaišykite. Po to į gautą masę galima įmaišyti išplaktus baltymus ir viską vėl išmaišyti šaukštu. Be abejo, gautą masę galima iki vientisumo išmaišyti ir su maišytuvu. Tokiu atveju varškės apkepas bus minkštesnis, puresnis, taip pat ir įgaus kreminės konsistencijos. Tačiau tai – skonio ir pasirinkimo reikalas.
Razinas (arba jų nemėgstantiems kitus norimus ingredientus) galima pagal skonį ir norą arba užbarstyti ant viršaus, arba įmaišyti į pačią varškės apkepo masę pasirinktinai. Galiausiai šią masę supilkite į kepimo indą ir įdėkite kepti. Apkepui iškepti prireiks vienos valandos 180 laipsnių temperatūroje. Prieš išimdami iš orkaitės įsitikinkite, kad apkepas tolygiai iškepė. Tai galima nesunkiai padaryti naudojant medinį pagaliuką ar tiesiog pasinaudoti vienu iš stalo įrankių. Jeigu apkepas tolygiai iškepęs – metas dėti jį į lėkštes. Skanaus!
Jeigu vis dėlto jaučiate, kad varškės apkepas per saldus, papildomai nebedėkite saldžių pagardų. Vietoje to gardinkite patiekalą grietine arba graikišku jogurtu. Tai suteiks gaivumo pojūtį ir saldumas nebeužgoš apkepo skonio.
Varškės apkepą pelnytai galima vadinti išskirtinai universaliu patiekalu. Jis gali būti patiekiamas tiek pusryčiams, tiek pietums, tiek vakarienei. Galiausiai gabalėlis varškės apkepo puikiai tinka ir desertui. Juo labiau kad gardinant skirtingais pagardais varškės apkepas ne tik kad nenusibosta, bet ir įgauna naujų spalvų ir skonių. O pastarieji neabejotinai padeda atsiskleisti geriausioms varškės apkepo skoninėms savybėms.