![](https://laikrastisplunge.lt/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif)
Praėjusią savaitę „Vičiūnų“ įmonių grupė Plungėje atidarė dar vieną fabriką, kuriame kovo viduryje bus pradėta naujo produkto – džiūvėsėlių – gamyba. Šio objekto atidarymo iškilmėse dalyvavo „Vičiūnų“ bendraturčiai Visvaldas Matijošaitis, Liudas Skierus, Birutė Andriuškaitė, statybos darbus atlikusios įmonės „YIT Kausta“ generalinis direktorius Kęstutis Vanagas, techninės priežiūros vadovas Robertas Endrikas, UAB „Plungės kooperatinė prekyba“ direktorius Algirdas Razma, UAB „Vičiūnai ir partneriai“ direktorius Mindaugas Pocius ir gausus būrys kitų. Perkirpus simbolinę įkurtuvių juostelę, fabriką pašventino Plungės Šv. Jono Krikštytojo parapijos klebonas dekanas Julius Meškauskas.
Modernūs nauji fabrikai „Vičiūnų“ teritorijoje auga lyg grybai po lietaus. Ir ši gamykla, kurioje per metus bus pagaminama apie 10 000 tonų džiūvėsėlių, iškilo per gerą pusmetį: statybos leidimas gautas 2014-ųjų gegužės 20-ąją, rangos sutartis pasirašyta liepos mėnesį, darbai pradėti rugpjūtį, o štai dabar, vasario 20-ąją, juos teigiamai įvertino valstybinė komisija. Beje, po kelių mėnesių „Vičiūnuose“ ir vėl įkurtuvės – veiklą pradės dar du nauji fabrikai.
„Investuodami į naujus fabrikus, mes ilginame savo veiklos grandinę. Patys auginame javus, iš jų gaminame miltus, dabar patys iš tų miltų jau ir džiūvėsėlius pasidarysime. Juos, beje, taip pat naudosime savo poreikiams – džiūvėsėliai būtini „Vičiūnų“ fabrikuose Lietuvoje, Estijoje, Rusijoje, Ispanijoje“, – kalbėjo V. Matijošaitis. Iki šiol džiūvėsėlius, kuriuos naudojo gaminiams pavolioti, „Vičiūnai“ pirko Olandijoje ir Vokietijoje.
Naujojo fabriko vertė – 4 milijonai eurų, iki 30 proc. šios sumos finansavo Europos Sąjunga. 1 400 kv. metrų ploto gamykla turi dvi pagrindines patalpas. Vienoje iš jų vyks gamyba, kitoje – produkcijos pakavimas ir sandėliavimas. Žinoma, įrengtos ir visus europinius reikalavimus atitinkančios, patogios administracinės, buitinės, poilsio patalpos darbuotojams, sanitariniai mazgai ir kt.
„Visų fabriko įrenginių „širdis“ – ekstruderis – į Plungę atkeliavo iš Jungtinių Amerikos Valstijų. Mūsų produkcija bus išskirtinė, nes gaminsime pagal specialią, Europoje mažai žinomą technologiją – ne kepant, o aukšto slėgio įrenginyje – ekstruderyje – iškart formuojant stabilius, reikiamos frakcijos džiūvėsėlius. Ši technologija garantuoja labai aukštą gaminio kokybę“, – pasakojo vienas iš „Vičiūnų“ savininkų L. Skierus.
Savo fabrikuose „Vičiūnai“ planuoja sunaudoti apie 55 proc. pagamintųjų džiūvėsėlių, likusią dalį parduos. Pasidomėjus, ar jau yra susidomėjusiųjų naujuoju produktu, V. Matijošaitis ir L. Skierus atsakė, jog sutarčių su didžiaisiais pirkėjais tikimasi sudaryti balandį Briuselyje vyksiančioje pasaulinėje žuvų parodoje. Beje, džiūvėsėlių atsiras ir parduotuvėse. Jų bus ir paprastų, ir su specialiais prieskoniais vištienai, kiaulienai, žuviai ir pan. „Įsigijus mūsų džiūvėsėlių, šeimininkėms nebereikės sukti galvos dėl prieskonių. Taigi palengvinsime jų rūpesčių naštą“, – juokavo V. Matijošaitis. Beje, „Vičiūnai“ gamins ne tik pavolioti skirtus džiūvėsėlius, bet ir visiškai naują produktą – raską, kuris skirtas dėti į maltos mėsos gaminius.
Kadangi fabrikas modernus ir automatizuotas, daug darbo jėgos jame nereikės – dirbs apie 20 aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Kolektyvas jau surinktas, na, o darbas prasidės iškart, kai tik iš JAV atvykę technologai patikrins, ar gerai veikia įranga, ir „palaimins“ ekstruderį gamybos procesui.
„Mūsų tikslas – Lietuvoje užaugintą žaliavą paversti gatavu produktu ir parduoti jį užsieniečiams. Siekiame kuo daugiau eksportuoti, o ne importuoti į Lietuvą. Ir mums tai gana gerai sekasi“, – pasiekimais džiaugėsi L. Skierus.