Dauguma Lietuvos mokyklų savo virtuves perleido verslininkams. Rietavo Lauryno Ivinskio gimnazija pati organizuoja mokinių maitinimą. Kiekvieną ankstų rytą, maždaug apie pusę šešių, į darbą susirinkusios virėjos ir jų pagalbininkės pradeda ruošti į tos dienos valgiaraštį įtrauktus patiekalus. Bet ar visiems moksleiviams jie priimtini ir skanūs? Juk nuo praėjusių metų rugsėjo mokyklų valgyklose gaminamas sveikatai palankesnis, mažiau druskos ir cukraus turintis maistas.
Vieni – į valgyklą, kiti – į miestą
Lauryno Ivinskio gimnazijos direktorė Alma Lengvenienė, išgirdusi, kad žurnalistė domisi mokinių maitinimu, pakvietė ateiti į valgyklą ir patenkinti savo smalsumą. „Negalime skųstis, kad reikalavimas gaminti vaikams sveikatai palankesnį maistą labai pakeitė valgiaraščius. Mūsų virėjos ruošia skanų maistą, labai stengiasi. Tačiau, kaip visada, yra moksleivių, kurie noriai pietauja mokykloje, ir yra tokių, kurie eina užkandžių į miestą. Bandelių mokiniai dabar nusiperka kepyklėlėje, kuri ypač prisitaikė prie jaunimo skonio“, –
kalbėjo gimnazijos vadovė.
Be dešimt dvylika, kai gimnazijoje nuskambėjo skambutis, skelbiantis ilgąją pertrauką, nemažas būrys mokinių išskubėjo į miestą. Didžioji srauto dalis pasuko į parduotuvę „Maxima“, būrelis išsirikiavo į eilę prie kebabinės, dar kiti alkį ėmė malšinti turgelyje esančioje kepyklėlėje-kavinukėje.
Kol vieni dienpinigius leidžia bandelėms, šokoladukams, saldiems gėrimams ar kebabams, kiti pietauja mokykloje. Antradienį, kai lankiausi gimnazijoje, valgykloje buvo išsirikiavusi nemaža eilė moksleivių. Populiariausias patiekalas – paukštienos kepinukas su makaronais ir kopūstų salotos (būtent toks derinys matėsi daugumoje lėkščių). Mokinys pats sprendžia, kokį antrąjį patiekalą iš esančių tos dienos valgiaraštyje valgys, renkasi prie jo daržoves ir garnyrą. Kaip buvo matyti, tik vienas kitas moksleivis prašė įdėti burokėlių salotų, šviežių agurkų ar pomidorų. Nedaug jų pageidavo paskaninti valgį padažu.
Paklausiau eilėje stovinčių merginų, ar dažnai pietauja mokyklos valgykloje. Ar sveikatai palankus maistas yra joms pakankamai skanus? Dešimtokės nei valgių, nei sveikos mitybos jiems brukančio sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nepeikė. Anot merginų, patiekaluose sumažėjo druskos, cukraus, rečiau garnyrui duodama bulvių, bet šiaip viskas gerai. „Na, gal grikiai jau kiek pabodo“, – neslėpė viena jų.
Virėjų paruoštą maistą gyrė devintokės Kristina ir Gabrielė. Merginos tikino, kad čia labai geros sriubos, o ir antrąjį patiekalą galima išsirinkti skanų.
Ant stalų buvusios lėkštės greitai ištuštėjo. Ir tai suprantama: kai moki pinigus, perki tik tai, ko norisi.
Daugiausia maisto atliekų – per žuvies dieną
Kaip savo porcijas suvalgo nemokamą maitinimą gaunantys moksleiviai, paklausėme valgyklos vedėjos Viktorijos Verseckaitės. Ji sakė, kad už talonus kasdien pamaitinama daugiau nei šimtas vaikų. Jiems priklauso sriuba, antrasis patiekalas, gėrimas ir koks nors vaisius. Ne visi mokiniai suvalgo visą jiems skirtą porciją, tad dalis maisto nukeliauja į atliekas. Daugiausia – per žuvies dieną. Vis dėlto, anot valgyklos šefės, tai tikrai ne toks kiekis atliekų, kad reikėtų labai nerimauti.
Mokyklos valgykloje tądien budėjusi mokytoja Vilma Kučinskienė kalbėjo, kad kasdien valgykloje nusidriekia eilutė: „Gal tik rugsėjo pradžioje valgytojų buvo kiek apmažėję, o tokių, kurie per ilgąją pertrauką lekia į miestą pirkti saldumynų ar kebabų, visais laikais buvo.“ Pedagogė ir pati valganti pietus mokykloje, nors kartais patiekaluose druskos norėtųsi daugiau.
Ir kiti pašnekinti mokytojai per daug valgiu nesiskundė, bet buvo ir tokių, kuriems Sveikatos apsaugos ministerijos užmojis mokyklų valgyklose gaminti sveikatai palankesnį maistą atrodė nesuprantamas.
Pasikalbėjus su pedagogais, paaiškėjo, kad net norėdami jie negali papildomai pasisūdyti patiekalų, nes prieskoninių nėra net ant jų stalo. „Kas bus, jeigu mes sūdysimės maistą? Dvyliktokai taip pat pareikalaus druskos, juk jie tokie pat suaugę žmonės“, – aiškino jie.
„Pedagogai, solidarizuodamiesi su mokiniais, valgo tokį maistą, koks jis patiekiamas“, – patvirtino ir valgyklos vadovė.
Iš valgiaraščio dingo populiariausi patiekalai
V. Verseckaitė pasakojo, kad po pakeitimų, įsigaliojusių praėjusių metų rugsėjo mėnesį, iš valgiaraščio teko išimti kai kuriuos itin populiarius patiekalus – šnicelį, paukštienos ir kiaulienos kepsnius, Kijevo kotletą primenančius maltinukus, nes nebegalima naudoti džiūvėsėlių.
Virtuvės virėjos pasitarė ir nusprendė ministerijos rekomenduojama patiekalų knyga nesinaudoti, o sudaryti savo valgiaraštį, kuris atitiktų visus mokinių maitinimui keliamus reikalavimus.
Bulvės garnyrui valgykloje siūlomos tik du kartus per savaitę, kitomis dienomis tenka rinktis kruopas arba makaronus. Dvi dienas antruosius patiekalus galima gaminti iš kiaulienos, dvi – iš paukštienos, o viena diena skirta žuviai, kurią mokiniai ne itin mėgsta.
Desertui galima nusipirkti obuolį ar jogurtą
Šalia kasos – jokių bandelių, tačiau desertui galima nusipirkti obuolį, kriaušę, mandariną, jogurtą, desertinės varškės, javainių batonėlį ar saldžių morkų.
„Kol buvo naujiena, mokiniai noriai pirko morkytes, dabar – jau mažiau. Tam nemažos įtakos turi ir nemenka pakelio kaina – apie 0,90 euro (panašiai tiek kainuoja antrasis patiekalas)“, – sakė valgyklos vedėja.
Apie tuos, kuriems valgykloje neskanu
Pakalbinusi pietaujančius valgykloje, norėjau pabendrauti ir su kita puse – tais, kurie per ilgąją pertrauką skuba į miestą ir alkį malšina vadinamuoju nesveiku maistu.
Pamačiusi prie kebabinės būrelį vaikinų, pasiteiravau, kodėl jie nevalgo mokyklos valgykloje. „Neskanu!“ –
vienu balsu pareiškė jaunuoliai ir dingo, lyg būtų sučiupti nusikaltimo vietoje.
Nekalbūs buvo ir spurgų bei saldaus gėrimo prisipirkę jaunuoliai. Tarstelėję, kad mokyklos maistas neskanus, jie nuskubėjo per gatvę.
Kiek drąsesnė – aštuntokų ir devintokų kompanija. „Maistas mokyklos valgykloje nebeskanus. Anksčiau gamindavo kepsniukus, kuriuos labai valgydavome, dabar jų nebeliko, tad einame į parduotuvę. Čia ne tik skaniau, bet ir pigiau. O kad nesveika… Mes dar jauni, galime viską valgyti“, – kalbėjo paaugliai, parduotuvės prieigose krimsdami nusipirktus sumuštinius.
Ir skanu, ir druskos užteko
Tiesos apie maistą neparašysi, kol jo neparagausi. Žurnalistė papietavo mokyklos valgykloje… ir dar kartą įsitikino, kad skonis – labai subjektyvus dalykas. Man patiekalas ir skanus buvo, ir druskos užteko. Taigi kiekvienam savo.