Taurusis putojantis gėrimas, kurį gersime jau šįvakar, lygiai vidurnaktį, apipintas įvairiausiais mitais. Vieni iš jų – arti tiesos, kiti – gerokai prasilenkia su reaalybe. O kas iš tiesų yra tas šampanas?
MITAS: Šampaną išrado prancūzai.
TIKROVĖ: Iš tiesų šampano gamybos metodiką pirmasis aprašė anglų mokslininkas Christopheris Merretas.
MITAS: Šampanas visada yra tik iš Prancūzijos.
TIKROVĖ: Taip norėtų prancūzai, bet ką jų norai reiškia šiais laikais? Šampanas gali būti pagamintas Amerikoje, Pietų Afrikoje, Italijoje, Ispanijoje ir net buvusioje Sovietų Sąjungoje. Tiesa, kiekvienoje šalyje gėrimo pavadinimas kitoks: Italijoje – „Spumante“, Ispanijoje – „Cava“, Pietų Afrikoje – „Cap Classique“. Vienintelės JAV ir Rusija ignoruoja tokius prancūzų norus ir savo putojančius vynus vadina šampanais.
MITAS: Šampanas visada turi būti tik sausas.
TIKROVĖ: Iš esmės lyg ir taip, tačiau tokia nuostata atsirado tik XIX amžiaus viduryje – iki tol šampanas visada buvo saldus ir patiekiamas tik kaip vynas prie deserto.
MITAS: Šampanas visada turi būti šaltas.
TIKROVĖ: Kuo šampanas šaltesnis, tuo mažiau jo skonio savybių bei aromato galima pajusti. Optimali patiekiamo šampano temperatūra – 6-7 laipsniai C.
MITAS: Šampano butelį atidarius, jį reikia iškart išgerti.
TIKROVĖ: Tinkamai iš naujo užkimšus butelį, šampanas gali ilgai neprarasti savo savybių ir skonio.
MITAS: Arbatinis šaukštelis, įkištas į atidaryto šampano butelio kakliuką, sulaiko burbuliukus.
TIKROVĖ: Deja, ne. Vienintelis, kas gali sulaikyti anglies dvideginio išsiskyrimą atkimštame butelyje, yra šaltis.
MITAS: Šampano butelio kamštį reikia šauti į viršų.
TIKROVĖ: Atidaromas butelis turi būti palenktas 45 laipsnių kampu, kad beišsiveržiančios dujos neišlietų nė vieno gėrimo lašo.
MITAS: Norint padaryti įspūdį, reikia pirkti tik garsaus vardo šampaną.
TIKROVĖ: Norint padaryti įspūdį, reikia pirkti šampaną, kurio etiketė pažymėta raidėmis RM – jos reiškia, kad vyndarys jį pagamino tik iš savo vynuogių, tačiau būtina žinoti, koks tai vyndarys, ir atminti, kad tokių vyndarių šampanas netinka masiniam skoniui, nes pasižymi individualiu stiliumi…
MITAS: Sutinkant Naujuosius, privaloma gerti šampaną.
TIKROVĖ: Ši nuostata atsirado tik sovietinėje erdvėje apie 1970-uosius, kai tarybiniams žmonėms reikėjo kažko, kas praskaidrintų pilką kasdienybę. Sutinkant Naujuosius, reikia vartoti tai, kas atitinka sąlygas ir aplinkybes: vienas gėrimas tinka miške po egle, visai kitoks – triukšmingame klube, dar kitoks – prie šeimyninio stalo. Šampanas nėra privalomas Naujųjų metų gėrimas, juolab kad arijoje „Pakelkime taurę linksmybių“ nėra jokios užuominos apie šampaną…
Apie šampaną nieko nenusimanau, kol neparagauju. Kai paragauju žinau, skanus jis man ar ne. Beje, tikrojo šampano tikrai nemėgstu, labiau prie širdelės putojantis vynas.. Saldesnis, gardesnis.. https://www.sraigeirvarle.lt/alkoholiniai-gerimai/sampanas-putojantys-vynai