• Reklama
  • Kontaktai
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija
No Result
View All Result
Plungė - Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
No Result
View All Result

Ką per gavėnią valgė medingėniškiai?

Parašė: Dana LUKAUSKIENĖ
redaktorius
27 kovo, 2015
Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
0
0
VIEWS
Pasidalink

2015-ieji Lietuvoje paskelbti Etnografinių regionų metais. Ta proga Rietavo kultūros centro Medingėnų filialas ir Medingėnų biblioteka organizavo etnografinę popietę, kurioje prisimintos gavėnios senosios tradicijos ir maisto paveldas. O gerų šeimininkių Medingėnų bendruomenėje tikrai netrūksta. Moka jos gerai gaminti, pamena senelių receptus.


Nevalia riebiai valgyti
Gražiais žodžiais bendruomenės popietę pradėjo Rietavo Irenėjaus Oginskio viešosios bibliotekos vyr. bibliotekininkė Romualda Durkienė. Ji papasakojo apie tradicinį gavėnios laikotarpį, kai prieš Velykas nuo seno lietuviai laikydavosi septynių savaičių pasninko. Tada nutildavo muzika, dainos, niekas nekeldavo vestuvių. Krikštynos taip pat buvusios tylios – be dainų, be muzikos. Vyrai pamiršdavo kortas, vaikai – žaislus, ir pasinerdavo į susikaupimo ir rimties laikotarpį. Nuodėmė per gavėnią būdavo ragauti pieno ar riebiai valgyti. Anuomet šeimininkės pieną raugindavo, pildavo į kubilą, darydavo sūrius, bet jų nevalgė. Baisi nuodėmė piršto galiuką piene pamirkius nulaižyti.
Tradicijos – turtas

Į popietę susirinkę vyresnieji ragino visus, ypač jaunus žmones ir vaikus, puoselėti lietuviškas tradicijas. Smalsiai pasakojimų apie senovės papročius klausėsi mažieji.
„Džiugu, kad mažose bendruomenėse labai gražiai draugauja kartos. Senjorai ir vaikai gali pabūti kartu prie gražaus, balta staltiese užtiesto stalo, prisiminti tai, kas esame, puoselėti, saugoti, branginti ir perduoti jaunajai kartai senąsias Žemaitijos tradicijas“, –
kalbėjo bibliotekininkė.
Anot R. Durkienės, tradicijų tęstinumas yra didžiulis mūsų turtas, o didžiausias stebuklas – žmogus, neatitolęs nuo savo šaknų, senelių, protėvių palikimo. Ji akcentavo, kad valgymo kultūra skiriasi kiekviename regione. Pajūryje buvo valgoma daugiau žuvies. Žuvelė buvo džiovinama, o iš galvų verdama žuvienė. Žmonės valgydavo taupiai, labai kukliai, bet ne prastai. Lėkštėse likdavo lupenų ir ašakų kalnas. Bulvelės su lupynomis verdamos visoje Lietuvoje.

Žemaitiška cibulynė
Ne visi lietuviai išgalėdavo nusipirkti silkės, kai kuriems išeidavo tik jos rasalas, į kurį pamirkyta labai skani būdavo bulvelė, kiti įstengdavo silkių galvų įsigyti. Iš jų galima buvo pasigaminti žemaitiškos cibulynės. Šeimininkės ant anglių padegindavo silkių galvas, papjaustydavo svogūnų, įberdavo pipirų ir kitų prieskonių. Šlakelis acto, ir viskas sumaišyta su nepaprasto skonio šulinio vandeniu. Kai kurios šeimininkės dar į šį mišinį dėdavo virtos bulvės, tačiau Medingėnuose to nedaroma, mat bulvelę galėdavo prisikąsti atskirai virtą.
Cibulynės susirinkusiesiems prigamino medingėniškė šeimininkė Stefanija Gintilienė. Ji pasakojo, kad senais laikais nebuvę elektros, o prieskonius reikėjo cibulynei ir kanapynei susimalti. Kanapėms naudojami buvo mediniai grūstuviai, o pipirams – specialios pipirmalės. Kai kurios mamos ir senelės pipiriukus smulkindavo plaktuku, prieš tai suvyniojusios į skepetaitę.
Žiūrė

Apeiginis pasninko valgis buvęs ir avižinis kisielius, kuris dar vadinamas žiūre. Avižiniai miltai užpilami pašildytu vandeniu, tyrelė išmaišoma. Įdedamas duonos kampelis ir beržo anglies gabaliukas. Paruošta masė šiltai apdangstoma ir paliekama nakčiai rūgti. „Kol rūgo, kunkuliavo, kvapas buvo nekoks“, – juokavo šeimininkė Jadzė Mickevičienė.
Ryte į rūgusią masę pilama vandens ir per marlę sunkiama tiesiai į virimo indą. Kisielius verdamas ant lengvos ugnies visą laiką maišant. Kuriam vaikui tekdavo šią žiūrę maišyti, tas būdavo nepatenkintas. Tačiau mamos paaiškindavusios, kad tai garbingas darbas, kurio bet kam patikėti negalima.
Kisielių galima pagardinti spanguolėmis. Moterys minėjo, kad jis duodamas ir ligoniams, gydo skandžio opą.
Vaišino žolelių arbata

Medingėnų šeimininkės popietės dalyviams davė paragauti ir šaltanosių. Šiuos ypatingus tarkuotų bulvių ir grikinių miltų paplotėlius gamino Nijolė Katauskienė.
Akį traukė ir aliejumi užpilta gavėnios silkė su svogūnais, ir grūstos kanapės, ir pasninko miltiniai pyragėliai su kanapių ir aguonų ar uogų įdaru, ir kitokie gardumynai. Silke, spirgučiais ir nuostabiomis žolelių (erškėtrožių, čiobrelių ir mėtų) arbatomis vaišino Medingėnų kultūros namų vedėja Virgina Budrienė.
Dalijo kulinarijos paveldo receptus
Per renginį veikė knygų parodėlė. Ypač knygelėmis apie papročius ir tradicijas domėjosi vaikai. Jiems šeimininkės įteikė gavėnios ir tradicinių žemaitiškų patiekalų receptų. Medingėnų šeimininkės prasitarė, kad jų turi prikaupusios nemažai, mat bendruomenė dalyvavo mokymuose, kur nagrinėjo Lietuvos kulinarijos paveldą. Jo receptų rinkinius visiems dalijo Medingėnų bendruomenės pirmininkė Irena Bagdonienė.

Popietės dalyviai ragavo gavėnios valgių. O po susilaikymo, pasninko, visai kitaip atrodo ir Velykų stalo gausios vaišės. Juk kasdien skaniai ir godžiai valgant prarandamas šventės džiaugsmas.

Tags: Ką per gavėnią valgė medingėniškiai?
Kitas įrašas

Nusipelniusios pedagogės pečius slegia pensijos dydžio baudos

Parašykite komentarą Atšaukti atsakymą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

CAPTCHA vaizdas
Atkurti Vaizdą

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Video rekomendacijos:

Pirmas puslapis

Skaistė Svidraitė: „Aš tam ir atėjau, kad priversčiau Savivaldybę dirbti savo darbą“
Varkaliai pradėjo vasaros švenčių maratoną
A. Jucio gatvė dar šiemet bus be duobių ir lopų
Protesto politika ar viešojo intereso gynimas?

Keliai. Mašinos. Žmonės

A. Jucio gatvė dar šiemet bus be duobių ir lopų
Sodžiaus gatvei Maceniuose – 52 tūkstančiai eurų, Žalioji gatvė Plateliuose pinigų dar laukia
Tvarkomos labiausiai deformuotos kelio Pauošniai–Plateliai vietos
Nukentėjo trys automobilio keleiviai ir motociklininkė

Nuomonės

Skaistė Svidraitė: „Aš tam ir atėjau, kad priversčiau Savivaldybę dirbti savo darbą“
Protesto politika ar viešojo intereso gynimas?
Šalia atliekų konteinerių – nelegalūs šiukšlynai
Iš viršplaninių mokesčių – kultūros centro stogo remontas, lopšelio-darželio fasado tvarkymas ir naujas automobilis

Savas

„Sau palinkėčiau nebijoti naujovių, drąsiai priimti naują etapą“
Skautų ir ne skautų olimpinėse žaidynėse Smilgiuose – 177 dalyviai!
Vienuoliktokė Emilija: „Studijos užsienyje manęs nevilioja“
Mokymai naujokams ir senbuviams

Renginiai

Varkaliai pradėjo vasaros švenčių maratoną
Liaudies šokių šventė Plungėje: „Jūs – mūsų tautos savitumas“
„Motinos maldoje“ paminėjo savo gyvavimo 25-metį
Paskutinis skambutis – durys, atsiveriančios į naują gyvenimo etapą
No Result
View All Result

Laikraštis

Nuomonių ringas

Ar naudojatės dirbtinio intelekto įrankiais?

Loading ... Loading ...

Orai


Orai Plungėje

Orai


Orai Plungėje 2 savaitėms


  • Balsavimų archyvas
  • Kontaktai
  • Pagrindinis
  • Paskyra
  • Prisijungti
  • Privatumo politika
  • Registracija sėkminga!
  • Reklama
  • Slaptažodžio atstatymas
  • Laikraštis „Plungė” PDF versija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas
No Result
View All Result
  • Pagrindinis
  • Aktualijos
    • Savivalda
    • Politika
    • Švietimas
    • Sveikata
    • Socialiniai reikalai
    • Finansai
    • Kriminalai ir nelaimės
    • Ūkio reikalai
    • Kitos aktualijos
  • Mano Rietavas
  • Teminiai puslapiai
    • Keliai. Mašinos. Žmonės
    • Gamta. Medžioklė. Žūklė
  • Kultūra ir sportas
    • Krašto kultūra: praeities ir šiandienos dialogai
    • Už jūsų ir mūsų laisvę!
    • Laikraštis „Telšių žinios”
    • Laikraštis „Santarvė”
    • Kultūra
    • Renginiai
    • Sportas
    • Laisvalaikis
  • Žmonės
  • Nuomonės
  • Partnerių informacija

Visos teisės saugomos © 2021 laikrastisplunge.lt

Skip to content
Open toolbar Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

Pritaikymo neįgaliesiems įrankiai

  • Padidinti tekstąPadidinti tekstą
  • Sumažinti tekstąSumažinti tekstą
  • Pilkos spalvosPilkos spalvos
  • Nuorodos pabraukimasNuorodos pabraukimas
  • Skaitomas šriftasSkaitomas šriftas
  • Reset Reset